BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kutyaszorítóba kerülhet az EU a görög probléma miatt

Kutyaszorítóba kerülhet az Európai Unió, különösen pedig az euróövezet Görögország súlyos fiskális problémái miatt.

Bár az euróövezet vezetői hivatalosan váltig tagadják a lehetőséget, a színfalak mögött egyre többen emlegetik egy esetleges athéni államcsőd veszélyét. Ez pedig, ahogyan Joaquín Almunia pénzügyi biztos fogalmazott, „az egész euróövezet közös problémája”.

A már most a GDP 110 százalékát kitevő államadósság-állományon ülő és idei deficitvárakozásait pár hete 12,7 százalékra növelő athéni kabinet azután ismerte el hivatalosan a helyzet súlyosságát, hogy a Fitch hitelminősítő kedden – 10 év óta először – leminősítette Görögország besorolását.

Vagy mi küzdjük le az államadósságot, vagy az pusztít el bennünket – fogalmazott a szocialista kormányfő. George Papandreu helyzetét nagymértékben nehezíti azonban, hogy miközben az esetleges megszorítások miatt súlyos utcai zavargások dúlnak Athénban, a hitelezők az október 4-i parlamenti választás előtt elhangzott költekezési ígéretek feladására próbálják rászorítani a kabinetet.

A rossz hírekre mindenesetre a piac is reagált. A görög kötvények kockázatára kötött törlesztésbiztosítási ügyletek (CDS-ek) már amúgy is magas árfolyama a leminősítés után új magasságokba szökött. Jól jellemzi a helyzetet, hogy Athén jelenleg két százalékponttal magasabb kamatlábon tud csak hitelhez jutni, mint Németország.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.