BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Könnyen lehet államfő a lengyel kormányfő

A friss közvéleménykutatási eredmények szerint Donald Tusk kormányfő könnyen megverhetné Lech Kaczynski jelenleg államfőt az őszi elnökválasztáson.

A Gfk Polonia felmérése során kiderült, hogy a miniszterelnök kétszer annyi szavazatot kapna, mint a riválisa. A megkérdezett lengyelek 31 százaléka örömmel látná őt az államfői székben, míg Kaczynskire csak 14 százalékuk szavazna.

Tusk ugyanakkor még nem döntötte el, hogy beszáll-e ismét az elnöki pozícióért folyó versenybe. Varsóban azt is rebesgetik, hogy pártjában, a Civil Platformban többen szívesebben vennék, ha Tusk inkább a jövő évi parlamenti választáson indulna. A kormányfő pártja pillanatnyilag 48 százalékos nyerésre áll a Kaczynski-testvérek Jog és Igazság Pártjával szemben.

Lengyelországban a hatalmi munkamegosztás szempontjából a miniszterelnöknek és a kormánynak van a legnagyobb befolyása. Az államfő vétójoggal rendelkezik az új törvényeknél és ő képviseli Lengyelországot a nemzetközi porondon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.