BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így mentenék meg Orbánék a devizahiteleseket

Családok százezreit mentheti meg az a nyolcpontos javaslatcsomag, amit fideszes képviselők dolgoztak ki a devizában eladósodott lakáshitelesek megsegítésére.

Megtiltanák például az ügyfélnek hátrányos egyoldalú szerződésmódosítást, az önkényes kamatemelést, előírnák a középárfolyam alkalmazását (az még nem eldöntött, hogy a jegybank, vagy a bankok saját középárfolyama lenne-e kötelező) és az ingyenes előtörlesztés lehetőségét. Szintén kérelem esetén 5 évvel automatikusan meghosszabbítható lenne a lakáshitel futamideje és a bankok az adóssal szemben nem követelhetnének többet a jelzáloggal terhelt ingatlan piaci értékénél. Ma ugyanis előfordulhat, hogy több a hitel az adott ingatlanon, mint annak az értéke, ezért a kockázatot közösen kellene viselnie a banknak és az ügyfélnek. Tartós fizetésképtelenség esetén pedig megtiltanák minden büntetőkamat, vagy egyéb extra költség kivetését. A nyolcadik pont szerint ezek a szabályok nem vonatkoznának sem üzleti vállalkozás tulajdonában lévő, sem pedig második, vagy harmadik ingatlan esetére.

„A devizában eladósodott lakáshitelesek megsegítése a legsürgetőbb. A következő hetekben-hónapokban ezért elkészülnek a szükséges törvényjavaslatok. Nehezebb lesz leszakadni, mint felzárkózni” – szögezte le Rogán Antal és Kósa Lajos tapolcán, ahol kihelyezett frakcióülést tartott a Fidesz-KDNP. A kormánypárti honatyák leszögezték: a csomag nem csak a devizában felvett, hanem a forintalapú lakáshitelekre is vonatkozna.
Tehát ezek a pontok még nem törvényjavaslatok, addig még szeretnének konzultációt folytatni a lakáshitelesek egyesületeivel és a bankokkal, a parlamenti vitában pedig az ellenzék is hozzátehet ezekhez a javaslatokhoz. Annyi azonban biztos, hogy azokra vonatkozik majd, akik azért vettek fel hitelt, hogy fedelet biztosítsanak a családjuknak, például kibővítették a korábbi otthonukat.

A várva várt kézzelfoghatóbb intézkedésekre a pénzpiaci folyamatok is rákényszerítték a Fideszt: tegnap 284 forintot ért egy euró, míg a választások idején 266 forintot. A bedőlő hitelek mögötti ingatlanok kezelésére létrejövő Nemzeti Eszközkezelő Társaság pedig egyelőre csak papíron létezik.
„Az elmúlt 100 napban leraktuk a megújuló Magyarország alapjait” – tolmácsolta Orbán Viktor szavait Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. A kormány politikájának középpontjában továbbra is három fő kérdés áll majd: a gazdaság további erősítése, a munkahelyteremtés, valamint a rend és biztonság helyreállítása. Változatlan cél Közép-Európa legversenyképesebb adórendszerének felépítése és tíz év alatt egymillió új, legális, adózó munkahely létrehozása.
„Ez a legnagyobb biztosítékot arra, hogy fenn tudjuk tartani azt a szövetséget, amely a középosztály és a bizonytalanabb helyzetű társadalmi csoportok között jött létre” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.