BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

20-25 milliárd lehet a határzár, a debreceni tábort is bővíteni kell

A szerb határnál épülő kerítés milliárdjai mellett a menekülttáborra is költeni kell, a túlterhelt debreceni befogadóállomást ki kell bővíteni.

„Minden előfordulhat” – ezt válaszolta Lázár János arra a kérdésre, hogy épülhet-e határzár a szerben kívül más határszakaszon is. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki tájékoztatójának nagy részében a szerb határra tervezett 175 kilométeres, négy méter magas kerítésről beszélt: mint mondta, 20-25 milliárd forintból épülhet meg a kerítés. „Nem szívesen építjük fel ezt a kerítést a magyar–szerb határra” – fogalmazott a miniszter. Szerinte azért van szükség erre a lépésre mégis, mert az Európai Unió nem ad segítséget, „Magyarország nem tud várni”. Ezért utasították a nemzetgazdasági minisztert, hogy biztosítsák a forrásokat, az előkészítés pedig a belügyminiszter feladata lesz.

Arra a felvetésre, hogy a kerítés megkerülhető, elvágható, vagy alagutat lehet ásni alatta, Lázár azt válaszolta: ahol van biztonsági határzár, ott tizedére-hetedére csökken a próbálkozás is. Románia és Horvátország pedig biztonságos országnak számít, ezért oda vissza lehet toloncolni a menekülteket.

A NATO-szabványoknak megfelelő határvédelmi kerítés építését tervezi a kormány – mondta Németh Szilárd, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke a testület csütörtöki zárt ülése után. Hangsúlyozta: az illegális határátlépők 99 százaléka a szerb határon keresztül érkezik.

A 830 menekült elhelyezésére tervezett debreceni befogadóállomáson jelenleg rekordszámú, 1474 migráns tartózkodik, a táborban kapacitásbővítésre van szükség – közölte a Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízott csütörtökön sajtótájékoztatón. Rácz Róbert elmondta: az év első öt hónapjában az igazgatóság 31 327 bevándorló ügyében folytatott eljárást, és mindössze húsz esetben állapította meg a menekültügyi státus jogosságát. Oltalmazotti státust 54-en kaptak, a többi migráns nagy többsége, 65-70 százaléka, több mint 20 ezer menekült esetében nem tudták befejezni a vizsgálatot, mert nyomuk veszett. Rácz Róbert emlékezetett rá, hogy Németország, Franciaország, Ausztria és Svédország már hivatalosan kezdeményezte 15 ezer migráns visszaküldését Magyarországra. A debreceni helyzetre utalva Rácz Róbert közölte: a bevándorlási hivatal és a rendőrség „ura a helyzetnek”. Hozzátette: a múlt évben és az idén nem érkezett olyan lakossági panasz, amely a menekültekhez kötődik. Naponta 100-150 új menekült érkezik a táborba, ahol fejlesztéseket kezdtek. A mintegy száz család kulturált elhelyezésére alkalmas körlet kialakítása mellett sürgős esetben 300 személy befogadását lehetővé tevő konténertábor felépítésének az infrastrukturális hátterét teremtették meg a napokban.

Négyezermilliárdos csata

A jövő héten átnézik a legnagyobb magyar földbirtokosok támogatási rendszerét – döntött a kormány. Simicska Lajost, Leisztinger Tamást és Csányi Sándort nevesítette Lázár a legtöbb támogatást kapók közt, de egyiküknek sem jár majd annyi, mint eddig. „Négyezermilliárdos csata előtt állunk” – fogalmazott Lázár János a sajtótájékoztatóján.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.