BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszajöhetnek az offshore cégek

A januárban életbe lépett új adóamnesztia-szabályok alkalmasak lehetnek arra, hogy visszacsábítsák a külföldre kimentett vagyonokat.

Ötezer körül lehet a magyarországi tulajdonossal rendelkező off­shore cégek száma – mondta Karagich István, a Blochamps Capital ügyvezető igazgatója. A januárban életbe lépett új adóamnesztia-szabályok alkalmasak lehetnek arra, hogy a korábban kétes tulajdoni viszonyt felszámolják ezeknél a cégeknél is, és azok transzparensebben, ellenőrzöttebben működhessenek tovább. Az új szabályok szerint az idei év közepéig hozhatók haza a vagyonok, és legalizálhatók 10 százalékos adó megfizetése után. Ráadásul ez az adó is elkerülhető, ha az amnesztia ellenőrzött keretein belül bejelentik a vagyon itthoni társasági befektetését, ezzel bármilyen cégben részesedést szerezve. (Hogy kiknek éri meg "offshorozni", arról itt olvashat részletesebben!)

Azt persze még nehéz megbecsülni, mennyi pénz jöhet így haza Magyarországra, ahogy azt sem lehet tudni, mennyi pénz vándorolt ki. A legmeglepőbb becslést ebben a tárgyban a Tax Justice Network 2012-ben adta ki, mely szerint 30 év alatt 58 ezermilliárd forint hagyta el Magyarországot, az egy lakosra vetített kivitt vagyont nézve hazánk a harmadik volna a világrangsorban. Karagich szerint ezek rendkívül túlzó adatok, a hazai adózást elkerülő és a tartósan külföldön lévő magyar vagyon mértéke jelenleg 2500-3000 milliárd forint lehet.

A Stabilitás megtakarítási számla (SMSZ) volt 2014–2016 között az az eszköz, amellyel tisztára lehetett mosni az ilyen pénzeket, három év alatt 2141-en éltek a lehetőséggel, és 155,6 milliárd forint került ilyen számlákra. Az elmúlt 17 év adóamnesztiás intézkedései közül a szakember véleménye szerint az SMSZ volt a leghatékonyabb. Világszerte a magyarországiaknál sikeresebb megoldások is voltak már. Olaszországban a válság éveiben indították el a Scudo Fiscale programot, amely 100 milliárd eurót hozott vissza, ami az olasz offs­hore állomány 20-30 százaléka volt.

A program 5 milliárd eurónyi adóbevételt hozott az olasz költségvetésnek. Franciaország is ötmilliárd euró körüli bevételre tett szert a legutóbbi adóamnesztiás intézkedés két éve során, és a kivételesen kemény német program is sikeres volt. A német állam megvásárolta a külföldön pénzt tartó számlatulajdonosok adatait, a hatóságok pedig felkeresték az ügyfeleket, hogy válasszanak: befizetik az elmaradt adókat, vagy pedig börtönbe vonulnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.