A Romániai Hústermelők Egyesülete (ARC) szerint a drágulást az okozta, hogy az utóbbi két évben megnövekedett a román sertéshús exportja. A kivitel főként a távol-keleti országok, Japán, Kína, Dél-Korea és Hongkong felé irányult. Az ARC közleménye szerint az Európai Bizottság márciusi ülésén a Gazdasági Tanács szakágazati megfigyelője is arra figyelmeztetett, hogy a húsárak 2017 második feléig tovább emelkednek.
[caption id="" align="alignleft" width="600"] Jelentősen emelkedik a sertéshús ára áprilistól Romániában - fotó: AFP[/caption]Az ARC szakemberei szerint a megnövekedett kivitel miatt csökkent a romániai sertésállomány. Országos szinten a 20–50 kilogramm közötti állatok állománya 2,3 százalékkal kisebb, mint a korábbi években, míg a hízott, 50 és 80 kilogramm közötti egyedeké 1,1 százalékkal apadt. A tenyésztőknek azért van lehetőségük magasabb árat szabni, mert szűkös a kínálat. Az egyesület becslése szerint áprilisban a sertéslapocka ára 14–15 lej (1000 forint körül) lesz, míg a csont nélküli disznócombé 17–19 lej között ingadozik majd. A bárány és a kecskegida ára viszont nem emelkedik.
A romániai juhtenyésztői egyesületek szövetségének elnöke, Nicolae Cioranu a kolozsvári Krónikának azt mondta, hogy mivel csökkent az export, az árak a tavalyi szinten maradnak. Az élő bárány kilója 9–10 lej, a vágotté 18–22 lej. Cioranu úgy véli, a vágott bárányt 22–25 lejes áron kellene értékesíteni ahhoz, hogy a juhászok számára is kifizetődő legyen. Ennek igen kevés a valószínűsége, mivel húsvétra sok bárány kerül piacra.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.