BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megéri a külföldi munkavállalás

Szingapúr ideális hely a külföldi munkavállalók számára, harmadik éve vezeti a témában összeállított rangsort. A legmagasabb fizetésre ugyanakkor Svájcban lehet számítani.

Sokan tervezik, hogy külföldön vállalnak munkát, nem könnyű azonban eldönteni, hogy hová érdemes költözni. Az HSBC évente állít össze rangsort a témában, az idei felmérés keretében 159 térséget hasonlítottak össze. A fizetések mellett egyéb szempontokat (életminőség, kapcsolat a helyi lakosokkal, szálláskeresés egyszerűsége, oktatás, gyermeknevelés körülményei) is figyelembe vettek.

A listát harmadik éve Szingapúr vezeti, amely a CNBC összefoglalója szerint elsősorban a gazdasági körülményeknek és a családok számára biztosított környezetnek köszönheti jó pozícióját. A város különösen kedvező eredményt ért el idén a keresetek és a munkalehetőségek javításában. Az átlagos éves fizetés itt 117 904 dollár, mely ugyan 18 ezer dollárral magasabb a globális átlagnál, de csak a 9. legmagasabb a felméréssel érintett területek közül.

Nem sokkal ért el gyengébb eredményeket Norvégia, amely négy helyet javított korábbi pozícióján, elsősorban erős gazdaságának és a családok számára biztonságos környezetének köszönhetően. A sorban lenyűgöző tájairól méltán híres Új-Zéland következik, az ide költöző felnőttek 58 százaléka mondta döntése indoklásaként azt, hogy életminőségét kívánta javítani.

A stabil gazdasági környezet teszi vonzóvá Szingapúrt
Forrás: AFP

Egy helyet visszacsúszott Németország, amely a gazdaság ereje, a magas fizetések és a kedvező üzleti kilátások alapján továbbra is a legkedvezőbb adottságokat biztosító országok közé tartozik. Az elmúlt években azonban némiképp romlottak a válaszadók véleménye szerint az életkörülmények.

Nagyot javított, tíz pozíciót ugrott viszont Hollandia, amely elsősorban az oktatás minőségének és az általános biztonságnak köszönheti előrelépését. A családok megítélése alapján az első helyet foglalja el a rangsorban.

A külföldi munkavállalók foglalkoztatásában erős versenyzőnek számít Kanada, ahol a bevándorlók háromnegyede nyilatkozott úgy, hogy könnyen integrálódott a helyi kultúrába, 65 százalék az életminősége javulását is érzékelte a költözéssel. A külföldiek között a 7. legnépszerűbb célpont Ausztrália volt, a 8. pedig Svédország, ahol a jó gazdasági körülményeket, a családosok számára biztosított előnyöket értékelték elsősorban az oda érkezők. A gyönyörű tájak és magas életszínvonal tette vonzóvá a külföldiek számára Ausztriát, az oktatás és a családok számára fontos kritériumok alapján ugyanakkor jeleztek hiányosságokat a válaszadók. A tíz legnépszerűbb célpont közé az idén az Egyesült Arab Emírségek került még be, amely a közel-keleti térségben magas, 127 197 dolláros átlagkeresetével jól szerepelt ugyan, de az általános életkörülmények terén (különösen a családok számára fontos területeken) gyengébben teljesített.

Az elérhető jövedelmek alapján a lista kicsit más sorrendet mutat: Svájcban, Indiában és Kínában a legmagasabb a külföldiek átlagjövedelme. E szempontot általánosságban vizsgálva megállapítható egyébként, hogy kifizetődő a külföldi munkavállalás: az HSBC felmérésében részt vevő 27 500 ember jövedelme átlagosan 25 százalékkal nőtt a költözéssel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.