BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megállapodást sürget a gazdasági elit

A brit gazdasági élet minél gyorsabb megállapodást sürget Brüsszellel a Brexit utáni átmeneti időszakról. Theresa May kormányfőt a keményvonalas kilépéspártiak és az ellenzék részéről is súlyos kritikák érik.

Az öt legnagyobb brit gazdasági lobbicsoport a napokban közös levélben fordul majd David Davis Brexit-miniszterhez, amelyben sürgeti a kormányt, hogy késlekedés nélkül állapodjon meg az Európai Unióval a kilépés utáni átmeneti időszakról.

A(z átmeneti időszakot érintő) megállapodásra a lehető leghamarabb szükség van, mivel a vállalatoknak 2018 elején fontos üzleti döntéseket kell hozniuk, amelyek következményekkel járnak majd mind a nagy-britanniai munkahelyekre, mind a befektetéseikre

– olvasható a hétfőn kiszivárogtatott levélben. Aggodalmaikat alátámasztja, hogy a brit kereskedelmi kamara hétfőn nyilvánosságra hozott adatai szerint a brit gyáripar új megrendelései októberben egyéves mélypontra, –2 pontra csökkentek a szeptemberi +7 után, annak ellenére, hogy a vállalatok szinte teljes kapacitáson működnek.

Theresa May brit miniszterelnök
Forrás: AFP

A Sky jelentése szerint az öt szervezetet – a Brit Ipari Konföderációt, a vállalatigazgatókat tömörítő Institute of Directorst, a Brit Kereskedelmi Kamarát, a kisvállalkozók szövetségét, valamint a feldolgozóipar érdekképviseleti szervezetét, az EEF-et – egyre jobban aggasztja az az eshetőség, hogy Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki az EU-ból. Ez mind valószínűbbnek tűnik, miután a pénteken végződött EU-csúcson a 27-ek a várakozásoknak megfelelően úgy értékelték, hogy nem sikerült elegendő haladást elérni a kilépési tárgyalásokon a második szakaszba való továbblépéshez, amelyben a jövőbeni kereskedelmi kapcsolatokat fogják meghatározni.

Theresa May kormányfő fájdalmas engedményekre kényszerül majd az uniós állampolgárok jövőbeni jogait, az északír–ír határt és főleg a kilépési díjat illetően, ha azt akarja, hogy még az idén, a december 14–15-én esedékes évzáró EU-csúcson megegyezés szülessen a továbblépésről. Ennek az esélyeit egyébként mindössze 55 százalékra becsülik az Eurasia Group nevű globális gazdasági-politikai kockázatelemző csoport londoni részlegének elemzői.

May azonban aligha van abban a helyzetben, hogy jelentős engedményt tegyen, ebben az esetben ugyanis könnyen megbuktathatják; az Eurasia szerint ennek 35 százalékos a valószínűsége. Saját kormánya és pártja is mélyen megosztott a Brexitet illetően, az ellenzéki Munkáspárt pedig a hét végén ultimátum elé állította a kormányfőt: vagy alapvető változásokat fogad el az uniós jogszabályokat a brit jogrendbe átültető átfogó törvénycsomagban, vagy a baloldal összefog az úgynevezett „hard” Brexitet ellenző konzervatív képviselőkkel, és megakadályozza annak elfogadását az alsóházban. May hétfőn számolt be az alsóházban a csúcstalálkozóról, a vita lapzártakor még tartott.

A közvéleménynek sem tetszik a kormány tevékenysége: a BMG Research az Independent felkérésére készített felmérést, amelynek eredményéből kiderült, hogy a megkérdezettek kétharmada szerint a kormány Brexit-stratégiája nem működik. Majdnem minden második válaszadó úgy véli, hogy a megállapodás nélküli kilépés „rossz” lenne az országnak, és elutasítja azt a felvetést, hogy ott kell hagyni a tárgyalóasztalt, ha az EU karácsonyig nem mutat hajlandóságot a továbblépésre.

A SocGen egyelőre kivár

A francia Société Générale megvárja, mi derül ki a Brexittel kapcsolatban, mielőtt eldönti, hogy áthelyezze-e a bank alkalmazottait Londonból – mondta hétfőn újságíróknak Dubajban Frédéric Oudea. A vezérigazgató korábban arról beszélt, hogy a 400 főt foglalkoztató vállalati és befektetési részleg munkatársainak jelentős részét Párizsba költöztetik majd át. A francia banknak összesen 2000 alkalmazottja van a brit fővárosban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.