Nőtt a nyugdíjak vásárlóereje 2010-hez képest – írja szombati számában a Magyar Idők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) legfrissebb adataira hivatkozva.
A kormány célja, hogy minden lehetséges módon minél nagyobb biztonságot nyújtson a nyugdíjasoknak a nyugdíjak értékének megőrzésével, a gazdasági eredményből biztosított új juttatásokkal
- idézi a lap Rétvári Bencét, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkárát.
Az elmúlt években kialakult nyugdíjemelési rendszer , az Erzsébet-utalványok és a nyugdíjprémium éreztetik hatásukat a nyugdíj vásárlóerejében is – húzta alá az államtitkár, aki szerint a kormány a rezsi és egyes élelmiszerek áfájának a csökkentésével is hozzájárult ahhoz, hogy többet érjen a nyugdíj.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának összesített kalkulációi szerint míg egy magyar nyugdíjas 2010-ben összességében átlagosan 77,8 kilogramm sertéscombot vásárolhatott (csont és csülök nélkül), 2016-ban az éves juttatása már 105,8 kilogramm megvételét tette lehetővé.
A pékáruk esetében is látványos a növekedés. Míg a fehér kenyérnél 6 év alatt átlagosan 354-ről 436 kilogrammra, zsemléből 4545 darabról 6178-ra emelkedett az egy nyugdíjból megvásárolható mennyiség.
2010-ben egy átlagos éves nyugdíjból 430 liter 2,8 százalékos pasztőrözött tejet lehetett venni, 2016-ban már 541 litert. Trappista sajtból 62 kilogrammról 78 kilogrammra emelkedett ez a mennyiség. Tojásból a 2010-es 2699 darabról 2016-ra 3173 darabra, burgonyából 617-ről 663 kilogrammra nőtt a megvásárolható mennyiség.
Míg 2010-ben egy magyarországi nyugdíjas 1,3 darab hűtőszekrényt és 1,4 darab gáztűzhelyet vásárolhatott meg egy adott évben átlagos költés mellett, addig 2016-ban ugyanezekből már 2, illetve 1,7 darabot vehetett.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.