BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közel félmilliárd euró volt a novemberi külkereskedelmi többlet

2018 novemberében a kivitel volumene 3,9, a behozatalé 5,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az aktívum 478 millió euró volt, 204 millió euróval kevesebb a 2017. novemberinél. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 3,8, a behozatalé 5,1 százalékkal emelkedett. 2018. január–novemberben a termék-külkereskedelmi mérleg többlete 5,6 milliárd euró volt – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentéséből.

2018 novemberében a kivitel értéke 9 milliárd 474 millió euró (3055 milliárd forint), a behozatalé 8 milliárd 996 millió euró (2901 milliárd forint) volt.

Novemberben az egy évvel korábbihoz képest e uróban kifejezve az export értéke 4,5, az importé 7,3 százalékkal emelkedett.

A termék-külkereskedelem aktívuma 204 millió euróval csökkent. (Az egyenleg 18 millió euróval kevesebb az első becslésben közölt értéknél.)

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala importban 5,6, exportban 4,2 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 1,3 százalékkal romlott. A forint árfolyama az euróhoz viszonyítva 3,3, a dollárral szemben 6,8 százalékkal gyengült.

Fotó: AFP

A gépek és szállítóeszközök 2017. novemberi áron számított kereskedelme a kivitelben 5, a behozatalban 7,1 százalékkal növekedett. A közúti járművek exportja kismértékben emelkedett, importja enyhén mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. A villamos gépek, készülékek és műszerek exportja kismértékben, importja közel tizedével bővült. A növekedést importban az elektronikus integrált áramkörök, exportban az elektromos transzformátor, akkumulátor és egyéb elektromos készülék alkatrészeinek forgalomváltozása eredményezte.

A feldolgozott termékek exportvolumene 3,9, az importja 5,8 százalékkal nőtt. A gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek kivitele több mint tizedével, behozatala közel hetedével növekedett. Az emelkedést mindkét irányban a gyógyszerek, illetve a terápiás és egyéb célokra előkészített emberi és állati vér forgalma eredményezte. A műanyag-alapanyagok exportja közel tizedével, importja több mint tizedével emelkedett. Az egyéb fémtermékek forgalma kivitelben pár százalékkal, behozatalban viszont közel tizedével meghaladta az előző év azonos időszakának a szintjét.

Az energiahordozók importvolumene 3,4 százalékkal nőtt, míg az exportvolumene 0,8 százalékkal csökkent. A kőolaj és kőolajtermékek forgalma mindkét irányban kismértékben növekedett. A természetes és mesterséges gáz importja közel ötödével, exportja közel harmadával meghaladta a 2017. novemberi szintet. A villamos energia behozatala több mint tizedével, exportja közel ötödével csökkent.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 1,7, az importé 2,6 százalékkal bővült. A gabona és gabonakészítmények exportja több mint tizedével mérséklődött, míg az importja kismértékben nőtt. Kivitelben a búza forgalmának a csökkenése, behozatalban a kenyér és más pékáru forgalmának a növekedése dominált. A hús és húskészítmények importja több mint tizedével, exportja kismértékben nőtt. A növekedés behozatalban a sertéshús, kivitelben pedig az élelmezési célú baromfi forgalomváltozásának tulajdonítható. Az ital exportja alig, importja több mint tizedével nőtt. A növekedés behozatalban az ásványvíz és szeszes ital, kivitelben az ásványvíz és a bor forgalomváltozásával függ össze. A dohány és dohányáru importja kismértékben meghaladta az előző év azonos időszakit, exportja közel negyedével emelkedett. Behozatalban a feldolgozatlan dohány, kivitelben a szivar és cigaretta forgalma dominált.

Az EU tagállamaiba irányuló kivitel volumene 5,8, az onnan érkező behozatalé 2,5 százalékkal emelkedett. A termék-külkereskedelmi többlet 255 millió euróval nőtt, és 993 millió eurót tett ki. Az export 82, az import 75 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 3,9 százalékkal csökkent, a behozatalé viszont 15 százalékkal emelkedett. A termék-külkereskedelmi mérleg ebben a viszonylatban 459 millió euróval romlott, és 514 millió eurós passzívumot mutatott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.