BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nőtt az import és az export is Magyarországon

Összesen 398 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet decemberben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentése szerint. Az elemző szerint A következő években újra emelkedhet a külkereskedelem többlete, 2021-től az új Mercedes gyár tervezett üzembe helyezése miatt akár erőteljesebben is.

Az export 2018. decemberben euróban számított értéke 2,7, az importé 5,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A termék-külkereskedelmi többlet 173 millió euróval mérséklődött. 2018-ban a termék-külkereskedelmi mérleg többlete 6,0 milliárd euró volt – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslésében.

 

Fotó: KSH

A kivitel értéke 2018. decemberben 7,7 milliárd eurót (2474 milliárd forintot), a behozatalé 7,3 milliárd eurót (2345 milliárd forintot) tett ki. A termék-külkereskedelmi többlet 398 millió euró (129 milliárd forint) volt. A kivitel 80, a behozatal 74 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le. Az export euróban számított értéke 2,7, az importé 5,4 százalékkal nőtt.

Komoly tényező lehet a Mercedes

A következő években újra emelkedhet a külkereskedelem többlete,

2021-től az új Mercedes gyár tervezett üzembe helyezése miatt akár erőteljesebben is

– mondja Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. A tartósan magas külkereskedelmi többletnek köszönhetően a folyó fizetési mérleg és a külső finanszírozási képesség is tartósan többletet mutathat, ami hozzájárul a külső adósságok és így a külső sérülékenység meredek csökkenéséhez, 2019 végére pedig a hazai gazdaság nettó külső hitelezővé válhat, amit az uniós forráslehívások gyorsulása is támogat. Ezek a folyamatok pedig a forintnak tartós támaszt adnak, így az év végére, valamint jövőre a forint erősödésére számítunk a jelenlegi, fundamentumokkal nem alátámasztható szintekről.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.