BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mérséklődött a januári külkereskedelmi többlet

Magyarország termék-külkereskedelmi többlete 382 millió euró volt januárban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése szerint.

2019. januárban az export euróban számított értéke 6,4, az importé 9,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A termék-külkereskedelmi többlet 225 millió euróval mérséklődött.

Fotó: AFP

Az év első hónapjában

  • a kivitel értéke 9,0 milliárd eurót (2882 milliárd forintot),
  • a behozatalé 8,6 milliárd eurót (2762 milliárd forintot) tett ki.
  • A termék-külkereskedelmi többlet 382 millió euró (120 milliárd forint) volt az év első hónapjában. A kivitel 82, a behozatal 71 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

    Az export euróban számított értéke 6,4, az importé 9,7 százalékkal nőtt 2019. januárban az egy évvel korábbihoz képest.

    Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a cserearányok romlása szintén megállhat, így

    idén kismértékben, 5,3 milliárd euróra csökkenhet a külkereskedelmi többlet.

    A következő években azonban újra emelkedhet a külkereskedelem többlete, 2021-től az új Mercedes gyár tervezett üzembe helyezése miatt akár erőteljesebben is. A tartósan magas külkereskedelmi többletnek köszönhetően a folyó fizetési mérleg és a külső finanszírozási képesség is tartósan többletet mutathat, ami hozzájárul a külső adósságok és így a külső sérülékenység meredek csökkenéséhez,

    2019 végére pedig a hazai gazdaság nettó külső hitelezővé válhat,

    amit az uniós forráslehívások gyorsulása is támogat. Ezek a folyamatok pedig a forintnak tartós támaszt adnak, így az év végére, valamint jövőre a forint erősödésére számítunk, amit az MNB monetáris politikájának normalizálása is támogathat.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.