Egyre nehezebben szűrhetők ki a kínai műmézek, ugyanis gyakorlatilag eltűntek a hamis áru és az eredeti mézek közötti, laboratóriumokban kimutatható különbségek – írja a Magyar Nemzet.
A lap információi szerint a hamisítók olyan fejlett technológiával rendelkeznek, aminek köszönhetően szinte bármilyen méz minősége „másolható”. Az egyetlen és legfőbb különbség az íz.
Fulmer Takács Ferenc, az Egyesület az Európai Méhekért nevű szervezet elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta: az Európa nagyvárosait érintő fő megmozduláshoz számos helyi szimpátiatüntetés is csatlakozik majd.
A méhészek célja továbbra is az, hogy felhívják a figyelmet az ágazatot érintő legnagyobb nehézségre, a mézhamisításra, és elérjék, hogy az európai uniós döntéshozók végre megoldást találjanak.
Amint fogást találunk az aktuális hamisítási módon, egy kis szünetet követően újabb módszerrel állnak elő a kínai gyárak
– idézi a lap az elnököt.
Az elmúlt öt évben jelentős fejlődésen ment át a kínai mézipar, ennek következtében például magyar akácmézet vagy spanyol narancsmézet is kínálnak a kínai exportőrök.
Természetesen nem az történt, hogy a magyar méhészek egy kínai partneren keresztül adják el a mézet, csupán arról van szó, hogy a távol-keleti vegyészek tökéletesen le tudják másolni az adott termék paramétereit.
A probléma világos, a hamisítók mindig előrébb járnak a termelőknél, akik ebből adódóan lépéskényszerben vannak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.