BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sosem látott áfabevételek az év első hónapjában

A 2021-es rekordadatokat is jelentősen túlszárnyalták 2022 januárjának áfabevételei, pedig az állami juttatások és béremelések csak a februári és márciusi számokban jelennek majd meg.

Januárban 751 milliárd forintnyi áfabevétele keletkezett a központi költségvetésnek, ami csupán 3,7 milliárddal marad el a tavaly januárban és februárban összesen beérkező általános forgalmi adótól – derül ki a Magyar Államkincstár adataiból. A mutató rendkívül kedvező, hiszen

egyrészt a 2021-es év rekord-áfabevételt hozott, először lépte át az 5000 milliárd forintot, másrészt a januári statisztikában még értelemszerűen nincs benne a lakossághoz februárban érkező személyijövedelemadó-visszatérítés, a 13. havi nyugdíj, illetve a 20 százalékos minimálbér- és garantált bérminimum-emelés.

A költségvetés áfabevételeit alapvetően négy tényező határozza meg: a forgalom és az árszínvonal alakulása, a feketegazdaság mérete és az esetleges áfakulcsváltozások. Ebben az évben – egyelőre – nem került újabb termékkör a kedvezményes kategóriába, míg a feketegazdaság évről évre zsugorodó méretéről csak utólagos becslések állnak rendelkezésre, ám a VG által megkérdezett szakértő szerint ilyen mértékű növekedést a fehéredés nem magyarázna.

Fotó: Kallus György

„A forgalomra kedvezően hatott, hogy az idén nem voltak jelentős járványügyi korlátozások, amelyek visszafogták volna a lakosság költekezését, sőt, a vásárlások élénkülését a magas foglalkoztatás, valamint a bérek emelkedése is támogatta. Emellett nyilvánvalóan a magas infláció is pozitívan hat az áfabevételekre” – szögezte le Molnár Dániel, a Századvég Konjunktúrakutató makrogazdasági elemzője. Kiemelte, hogy bár egyhavi adatból nem szabad messzemenő következtetést levonni, hiszen kérdéses, hogyan alakultak az áfa-visszaigénylések, ezzel együtt az áfabevételek további emelkedése várható.

A szakember megerősítette, hogy az állami juttatások hatása a februári és márciusi adatokban jelenik majd meg, ugyanúgy, mint a minimálbér és a garantált bérminimum, illetve a magasabb kategóriákban történt béremelések is ekkortól válnak effektívvé. Hozzátette,

az orosz–ukrán háború elhúzódása is magasabb inflációt, tehát magasabb áfabevételt eredményezhet.

Molnár Dániel rámutatott, fontos, hogy a kormányzat a növekvő bevételeket megfontoltan használja fel, békeidőben a költségvetési hiány lefaragására kell törekedni, mert ahogyan az elmúlt hetek eseményei is bizonyítják, bármikor bekövetkezhet egy újabb nemzetközi sokkhatás, amely szükségessé teszi a lehető legnagyobb fiskális mozgásteret.

A központi költségvetés előirányzata alapján a kormány 5487 milliárd forint általános forgalmiadó-bevétellel számol, ám Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője lapunknak korábban azt mondta, hogy ez az 5700-5800 milliárdot is elérheti 2022-ben. Az áfabevételt azért is érdemes kiemelten figyelni, mert megmutatja, hogyan alakul a belföldi fogyasztás, hiszen ez az adónem szinte kizárólag a belföldön fogyasztott javakat terheli, a külföldre értékesített termékek, szolgáltatások rendszerint mentesülnek az áfa alól.

A fogyasztás mellett hosszabb távon természetesen a már említett fehéredés is befolyásolja az adatokat. Szintén a VG-nek beszélt arról Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára, hogy az adócsökkentéseknek és a gazdaságfehérítő intézkedéseknek hála a szürkegazdaságot mérő áfarést sikerült leszorítani a 2010-es 20 százalék feletti értékről 6-ra, ami a legtöbb nyugati országénál is jobb eredmény. A minisztérium számításai szerint ezzel összességében éves szinten 2300 milliárd forinttal több pénz érkezik az államkasszába.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.