BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriási a baj az iváncsai akkugyárban: se megrendelés, se termelés az elektromos autóipar válsága miatt

Magyarországra is begyűrűzött az európai autóipar válsága. Olyannyira visszaestek a megrendelések a dél-koreai Sk Innovation Iváncsán gyártott akkumulátorai iránt, hogy a munkavállalók kétharmadától kellett megválniuk. A szakszervezet azonban azt elérte, hogy a magyar munkavállalók továbbra is a cégnél maradjanak, így csak a külföldi vendégmunkásokat építették le.

Nagyon visszaestek a megrendelések, amiben csak akkor lesz érdemi változás, ha az európai elektromos autóipar újra fellendül – mondta Világgazdaságnak Székely Tamás, a Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti szövetségének elnöke, akit az iváncsai történésekről kérdeztünk. A szakszervezeti vezető a hétvégén nyilatkozott az RTL Híradónak arról, hogy pénteken, minden előzetes bejelentés nélkül több száz munkavállalójától vált meg Dél-koreai tulajdonú SK Innovation iváncsai akkumulátorgyára, mivel hónapok óta nem tudott felpörögni a termelés. Még fél éve, 2023 novemberében indult a tesztüzem, az eredeti tervek arról szóltak, hogy a nyáron már teljes kapacitáson működnek a gyártósorok. A toborzás ennek köszönhetően le is zárult április végén.

a20220526_sk_innovation_gyar_epites_ivancsa_nn_fmh032022.05.26. SK Innovation gyár építése Iváncsa határában. Nagy Norbert. Fejér Megyei Hírlap.
Fotó: Nagy Norbert

Épp ezért volt mellbevágó hétvégi hír, hogy több száz embertől váltak meg a gyárban. Székely Tamás elmondta, hogy folytak a bértárgyalások, amikor szembesültek azzal, hogy nem indult el a gyárban a termelés, helyette az továbbra is tesztüzemben működik. Így egyedül abban tudtak megegyezni, ugyan nem lesz alapbéremelés, de nem bocsátják el az állományban lévő munkavállalókat, csak a kölcsönzötteket építik le.

Viszonylag jó az együttműködés a szakszervezet és a cég között, ezért is tudtunk megállapodni, hogy magyar munkavállalót nem bocsátanak el

– mondta a VDSZ elnöke, hozzátéve, hogy az SK állományának 2/3-a volt kölcsönzött munkavállaló, őket érinti a mostani bejelentés. A maradék egyharmadra, mint mondta, szükség van továbbra is a tesztüzem miatt. Úgy gondolja, hogy a cég ígérete biztosítva van.

Ezekre a vendégmunkásokra nem tartanak igényt

Kazah, kirgiz, ukrán és filippinó munkásokat érint az SK pénteki döntése – mondta lapunknak Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek vezetője, akitől megtudtuk, hogy 2200 főt foglalkoztattak a gyárban, ebből 700-800 fő között van a magyar munkavállalók száma, akik maradnak a gyárban továbbra is. Ők viszik tovább a próbaüzemet, a leépítésnek szerinte is a megrendeléshiány az oka.

„A komáromi gyár jelenleg kiszolgálja az igényeket, több igény nincs.”

– mondta a Liga vezetője, arra a kérdésre, hogy mi a helyzet a gödi Samsung-gyárban, amely szintén akkumulátorokat gyárt, arra nem tudott választ adni, mert ott bonyolultabb a helyzet, ugyanis nincsen jelen szakszervezet.

Gödörben az elektromos autózás

A Liga vezetője arról is beszélt, hogy az egész autóipar szenved, az elektromos átállás miatt átmeneti év lesz az idei és a jövő évi. Annál is inkább, mert a kereslet mindenhol visszaesett elektromos autók iránt.

Mint mi írtunk róla, Kína kivételével gyakorlatilag az egész világban szenved az elektromos átállás, persze mindenhol más-más hangsúlyokkal, egy azonban közös, az olcsó, versenyképes kínai autók által támasztott verseny a termelési oldalon óriási hívását jelent a gyártóknak. A bajt csak tetézte, hogy Németországban tavaly decemberben megszüntették az elektromos autók állami támogatását, azóta az egész iparág lejtmenete kapcsolt, az autóeladások zuhannak hónapok óta. Ha a tengeren túlra nézünk, ott sincs minden rendben, a Tesla jelenleg legnagyobb válságát éli. A gondok leképeződtek a részvényárfolyam alakulásában is, amely az év eleje óta több mint negyedével mérséklődött.

Majdnem 700 milliárdba került a gyár felépítése

Még 2021 januárjában jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az iváncsai gyár felépítését. A dél-korai cégnek ez volt a harmadik beruházása hazánkban, amelynek teljes költsége 681 milliárd forintba volt, ezzel sokáig minden idők legdrágább beruházásának számított hazánkban. Ha valóban elindul a termelés, az éves kapacitása 30 GWh lesz, ami évi 430 000 elektromos autó gyártását teszi lehetővé. 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.