BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az elemzőket is meglepte a külkereskedelem új történelmi rekordja – jó hírek jöhetnek pénteken is

Hónapról hónapra látványosan javulnak a külkereskedelmi adatok, amelyek ezúttal az elemzők számára is kedvező meglepetést okoztak. Az egyenleg közel 1,4 milliárd eurós pluszt mutat áprilishoz képest, a tendencia az egész magyar gazdaságnak, így a forintnak is támaszt adhat. Az exportadatok már előre jelzik, hogy pénteken kedvezőbb számok érkezhetnek az ipar teljesítményét illetően.

Áprilisban az export euróban számított értéke 8,8 százalékkal nagyobb, míg az importé 3,5 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakában mértnél. A termék-külkereskedelmi egyenleg 1,391 milliárd euróval javult, így 1,766 milliárd eurót tett ki – írta első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

export
külkereskedelem
elemző
A kedvező egyenleg a külkereskedelem euróban számított értékének 8,8 százalékos bővüléséből adódik / Fotó: AFP

Ez mindenképpen kedvező meglepetés, hiszen a fogyasztás beindulásából az import nagyobb mértékű bővülése eredne – írta Regős Gábor, a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza. A szakértő kiemelte, hogy a kedvező egyenlegre szükség is van, hiszen

a forint az elmúlt napokban érdemben gyengült az euróval szemben, a kedvező termék-külkereskedelmi egyenleg, és az ebből fakadó folyó fizetési mérleg támaszt jelenthet a forintnak, ez pedig segítheti a jegybankot a kamatkondíciók további mérséklésében.

Az adat hatására egyébként a forint valóban erősödött is kismértékben.

A kedvező egyenleg az export euróban számított értékének 8,8 százalékos bővüléséből adódik. A javulásnak csak minimális része származik a cserarányok javulásából az előző havi árindex alapján (az energiaárak normalizálódása miatt az import ára némileg jobban csökkent, mint az exporté euróban kifejezve), így a volumeneknek kellett kedvezően alakulniuk. A korábbi árindexek alapján az export volumene éves alapon 13-14, míg az importé 8-9 százalékkal bővülhetett. Ezt részben okozza a munkanaphatás:

az idén áprilisban 3-mal több munkanap volt, mint egy évvel korábban, de ez még önmagában kevés lehetett az ekkora bővüléshez.

Ebben szerepet játszhatott az előző havi kedvezőtlen ipari termelési adat – az elmaradt termelés a jelek szerint áprilisban legalább részben pótlásra került, így az ipari termelés is kedvezően alakulhatott.

Betonbiztosnak tűnik a 2,5 százalékos növekedés, hacsak a háború nem szól közbe

A magyar gazdaság túljutott a hullámvölgyön, teljesíthetőnek tűnik a 2,5 százalék körüli idei GDP-növekedési cél. Ám a terveket boríthatja, ha eszkalálódik az orosz–ukrán háború.

Ennek pontos értéke a pénteki adatközlésből fog kiderülni. Kérdés, hogy ez mennyire lesz tartós folyamat vagy mennyire csak egyszeri, hónapok közötti ingadozás. Az export növekedése természetesen húzza magával az importot is. Az importot felfelé húzza a fogyasztás bővülése is, itt azonban kedvező lehet, hogy a fogyasztás inkább a szolgáltatásoknál bővül, aminek az importigénye kisebb, mint például a tartós fogyasztási cikkeké.

A beruházások és különösen a gépberuházások vélhetően továbbra is csökkennek, ez pedig mérsékli az importot.

A következő hónapokban a kedvező tendencia remélhetőleg fennmarad – ez lényeges az árfolyam szempontjából, és így a folyó fizetési mérleg a növekvő fogyasztás mellett sem kellene hogy negatívra változzon – hívta fel a figyelmet az elemző.

 

A külkereskedelem adatai kedvezően hathatnak az iparra

Abban, hogy áprilishoz képest az egyenleg közel 1,4 milliárd euróval javult, közrejátszott az export közel 9 százalékos növekedése és az import értékének 3,5 százalékos mérséklődése – írta Molnár Dániel, a Makronóm Intézet szenior makrogazdasági elemzője. Hozzátette, hogy az éves árváltozás az elmúlt hónapokban erősen ingadozott, de a mai adatok azt jelzik, hogy a volument tekintve is növekedhetett az export áprilisban, míg a behozatal esetében továbbra is csökkenést láthattunk.

A szakértő szerint a mai exportadatok már előre jelzik, hogy pénteken kedvezőbb számok érkezhetnek az ipar teljesítményét illetően. Molnár Dániel is fontosnak tartotta kiemelni, hogy a naptárhatás most jócskán felfelé húzza az adatokat.

Az export esetében továbbra is a német gazdaság gyengélkedése és ennek begyűrűzése a hazai iparba játszik szerepet a visszafogott teljesítményben.

A német konjunktúraindexek alapján legfontosabb külpiacunk már a kilábalás jeleit mutatja, azonban ez várhatóan csak lassan következik majd be – emelte ki. Előretekintve úgy látja, hogy középtávon a folyamatban lévő beruházások termőre fordulása is támogathatja majd a kivitelt és így a gazdasági növekedést.

Importoldalon a fogyasztás beindulása pozitív hatást gyakorol a volumenre, miközben a visszafogott exportteljesítmény és a külső kereslet jelentette bizonytalanság miatt kialakult mérsékelt beruházási hajlandóság visszaveti a behozatalt. A külső kereslet rendeződése tehát itt is fordulatot hozhatna, amely miatt a külkereskedelmi többlet a mostani csúcsról mérséklődne – zárta gondolatait az elemző.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.