BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Folytatódik a bérrobbanás Magyarországon: bőven 400 ezer forint felett a nettó átlagfizetés

Minden korábbi várakozás ellenére gyorsul a bérdinamika Magyarországon. Májusban a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a bruttó átlagkereset 652 000, míg a kedvezményekkel számított nettó 448 700 forint volt, ez előbbi egy év alatt 14,8, utóbbi pedig 14,6 százalékkal magasabb, mint az előző év azonos időszakában. A reálkeresetek ismét 10 százalék felett növekedtek. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint az adatok azt mutatják, hogy egyre többen és egyre jobban keresnek.

Májusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset pedig 448 700 forint volt közölte a Központi Statisztikai Hivatal szerda reggel.

LANG5001
Fotó:  Lang Róbert 

Ezzel a bruttó átlagkereset 14,8, míg a nettó átlagkereset 14,6 százalékkal növekedett, ami egyértelműen gyorsulás a májusi adatokhoz képest. Akkor ugyanis az előbbi 13,5 százalékkal, az utóbbi 13,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

A mai adat azt mutatja, hogy a korábbi elemző várakozások dacára nem lassul a magyar bérdinamika, idén kizárólag az év első hónapjában, januárban láttunk hasonlóan kedvező számokat.

Mivel a magyar cégek egyre inkább március–április hónapokban hajtják végre a béremeléseiket, ezért lehetett arra számítani, hogy utána valamiféle lassulás következik. Ennek egyelőre nyoma sincsen az adatokban, ez várhatóan egyre nagyobb valószínűséggel csak az év második felében, jövő év elején következhet be. Egyrészt a gyenge európai konjunktúra előbb-utóbb idehaza is éreztetni fogja a hatását, másrészt a minimálbér-emelés mértéke sem biztos, hogy követni fogja a mostani 15 százalékos emelést.

Ezzel együtt idén minden várakozást felülmúl a hazai bérkiáramlás. Tavaly év végén a szakmai szervezetek és a kormány is maximum 9-10 százalék közötti bérnövekedést jósolt, ehhez képest idén nem volt olyan hónap, amikor 13 százalék alá bukott volna a dinamika. Ugyanakkor óriási szüksége van a magyar gazdaságnak a fogyasztás helyreállására, ami az erőteljes bérkiáramlás nélkül elképzelhetetlen, épp ezért volt lényeges, hogy ugyan májusban átmenetileg 4 százalékra gyorsult az infláció,

a reálkeresetek ismét átlépték a 10 százalékos határt, és 10,4 százalékkal növekedtek.

Ráadásul továbbra is az alacsony keresetűeknél erőteljesebb a bérkiáramlás, erre utal, hogy a bruttó kereset mediánértéke 525 100, a nettó kereset mediánértéke 363 900 forintot ért el, 16,9, illetve 17,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, tehát jócskán az átlagkeresetek felett növekedtek.

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 607 800 forintra becsülhető, 15,1 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. A rendszeres bruttó átlagkereset a vállalkozásoknál 609 100, a költségvetésben 592 900, a nonprofit szektorban 636 200 forintot tett ki, 14,1, 17,5, illetve 19,3 százalékkal emelkedett egy év alatt.

Czomba Sándor: egyre többen és egyre jobban keresnek

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az adatokat értékelve kiemelte, hogy a célzott és hatékony kormányzati lépések hatására az infláció töretlenül alacsony, 2024 júniusában a piaci várakozásokat felülmúlva 3,7 százalékot ért el. 

Ennek következtében 2023 szeptembere óta, tehát már kilenc hónapja folyamatosan nőnek a reálbérek, májusban 10,4 százalékkal emelkedett a fizetések vásárlóereje. 

Ebben szerinte nagy szerepet játszik, hogy a munkaadók és munkavállalók egyezségének köszönhetően példa nélküli módon már 2023 decemberében sor került a minimálbér és a garantált bérminimum 15 százalékos, illetve 10 százalékos emelésére.

Az államtitkár hozzátette, hogy egyre többen és egyre jobban keresnek: a Gyurcsány-korszakhoz képest a foglalkoztatottak száma több mint 1 millióval, míg egy átlagos dolgozó fizetése több mint háromszorosára nőtt. A reálbérek dinamikus növekedése és az óvatossági motívum oldódása elősegítik a fogyasztás bővülését, végső soron a gazdasági növekedést.

Ötödik hónapja töretlenül növekszik a kiskereskedelmi forgalom, továbbá az év első felében közel 8 százalékkal bővült a turizmus a tavalyi rekordévhez képest emelte ki az államtitkár.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.