BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fellélegezhet Varga Mihály: gigantikus többletet hozott össze a költségvetés

Rég látott többlettel zárt a költségvetés júliusban, így 213 milliárd forinttal csökkent az államháztartás halmozott hiánya. A szaktárca szerint ezzel tartható az idei évre kitűzött 4,5 százalékos hiánycél.

Csökkent a költségvetés hiánya, a Pénzügyminisztérium csütörtöki közlése szerint július végéig államháztartás központi alrendszere 2443,3  milliárd forintot halmozott fel, miután júliusban a központi alrendszer 213 milliárd forintos többlettel zárt. 

költségvetés
Fellélegezhet Varga Mihály: gigantikus többletet hozott össze a költségvetés / Fotó: Bodnár Boglárka

Mivel a részletes adatokat a szaktárca csak két héttel később közli, egyelőre annyit árult el, hogy kamatkiadásokra fordított kifizetések összege 2217 milliárd forint volt, amely 700,9 milliárd forinttal magasabb az előző évi azonos időszaki teljesítésénél. A kamatkiadások év eleji megugrása a lakossági kötvények kamatfizetésében történt változások miatt történt, mert egyes Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) sorozatok kamatfizetése az első negyedévben volt esedékes. Tartósan meghaladják az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is:

  • nyugellátásokra 3 803,7 milliárd forintot, 
  • gyógyító-megelőző ellátásra 1 562,6 milliárd forintot fordítottak az év első hét hónapjában.

A központi alrendszer bevételei kapcsán kiemelik, hogy az előző év azonos időszakához képest az alacsonyan tartott adók mellett is,

 az adó- és járulékbevételek 9,9 százalékkal magasabban teljesültek.

Hangsúlyozzák, hogy a kormány elkötelezett az egyensúlyi mutatók javítása mellett.  A javuló költségvetési folyamatok azt jelzik, hogy a kitűzött 4,5 százalékos hiánycél tartható, a költségvetési mozgástér javulásával a gazdaság fenntartható növekedési pályára tér vissza.

Ezermilliárddal javította a költségvetés egyensúlyát a kormány

A korábbi hónapok is kedvező folyamatokról árulkodtak, a májusi többlet után júniusban 107,8 milliárd forintos hiánnyal zárt a költségvetés, ami az elmúlt 22 év legkedvezőbb 6. havi mutatója volt, bár az akkori 2656,4 halmozott hiány így is az éves hiányterv 106 százalékát jelentette.

Eredetileg a GDP-arányában 2,9 százalékos, összegszerűen 2500 milliárd forinttal tervezte meg az idei büdzsét a pénzügyminisztérium a jelenleginél egy jóval kedvezőbb makropálya mellett. Az ugyan már márciusban nyilvánvalóvá vált, hogy nem tartható 2024-re kitűzött 4 százalékos gazdasági növekedés, ez pedig a büdzsé teljesítését is alaposan megnehezíti. Emiatt és a tavalyi 1000 milliárdos áfabevétel-kiesés miatt elemzők és a hitelminősítő intézetek már a tavasz folyamán figyelmeztettek, hogy több száz milliárdos elcsúszás van a költségvetésben, így nyár folyamán valamilyen egyensúlyjavító intézkedésekre biztosan szükség lesz kabinettől. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter végül július elején jelentette be, hogy a védelmi hozzájárulást vet ki a bankokra, multikra és energetikai cégekre, akiktől összegszerűen augusztustól 400 milliárd forint pluszbefizetést várnak.

Mivel a költségvetés hiányát időközben a kormány az Európai Bizottságnak megküldött konvergenciaprogramban a GDP 4,5 százalékára emelte, így az az eredeti tervhez képest 1500 milliárd forintos mozgástér nyílt az államháztartás számára. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy hátradőlhetne Varga Mihály, akinek egyre fontosabb, hogy a költségvetés képes legyen teljesíteni a módosított hiánycélt. Az elmúlt években ez nem jött össze, tavaly például 3,9 százalékos tervből végül 6,7 százalék lett, ami nagyon messze van a 3 százalékos maastrichti kritériumtól. A kormányzat elköteleződését ezzel együtt mutatja, hogy áprilisban 675 milliárd forint értékű beruházás elhalasztásáról döntött, ami a növekedés helyreállítása szempontjából nem a legkedvezőbb fejlemény.

Három év alatt térhetünk vissza a 3 százalék alatti hiányhoz

Ráadásul idén a kormányt az unió is kényszeríti, hogy térjen vissza a szigorú költségvetési gazdálkodáshoz, Brüsszel húsz év után ismét elindíthatja Magyarországgal szemben a túlzottdeficit-eljárást a járvány óta tartó túlköltekezés miatt. Erre azonban vélhetően a kabinet is számíthatott, a miniszterelnök az idei gazdasági évnyitón jelentette be, hogy három év alatt faragja le a kormány a deficitet, ez alapján 2026-ra érhetjük újra 3 százalékos szintet.

Bár elemzők szerint a kormány tulajdonképpen kipipálhatja a költségvetés kérdését a júliusban bejelentett intézkedésekkel, ezzel együtt nagy kérdés, hogy szükség van-e strukturális intézkedésekre, vagy a javuló konjunktúra újra növekvő áfabevételekkel helyreáll a büdzsé 2020-ban, a Covid járvány alatt felborult egyensúlya.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.