Idén rekordkorai a szüret, amit az okoz, hogy a szőlők jóval korábban kapták meg az éréshez szükséges hőösszeget, mint más években, a szőlő érésekor ez a legfontosabb – magyarázta Ipacs Szabó István, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete borászatának vezetője. Hozzátette: ehhez nincs köze az aszálynak, és nem is kényszerérésről van szó, egyszerűen ilyen meleg volt az idei év, így a korai fajták július közepére beértek. A tavasz is hamarabb indult, és nem egy lassú felmelegedéssel, fakadással, hanem a szőlő fejlődése volt robbanásszerű.
A virágzás is mindennél korábbi volt, ez már május végén megtörtént, ráadásul úgy, hogy a hónap közepén kezdődött. Ennek a koraiságát jól jellemzi, hogy az egyes borvidékeken általában június elejére, közepére szervezték a különböző virágünnepeket, jellemzően arra az időpontra időzítve, amikor a szőlő elér ebbe a fázisba. Szekszárdon például a június 7-i hétvégére intézték a kékfrankos virágzás ünnepét, miközben a borvidéken már május 13–14. körül virágzott a szőlő, ami ott is rekordnak számít.
A korai tavasszal szerzett előnyét a szőlő megtartotta, és a termés minősége egyértelműen jónak néz ki, egészséges a szőlő, jó a beltartalom, van benne elegendő sav, és kifejezetten ízgazdag a termés
– mondta Ipacs Szabó.
A Pécsi borozó cikke szerint a korábbi években Pécsen a szüret kezdete a következőképpen alakult:
idén pedig a tavalyihoz képest egy hónappal korábban kezdődött a szőlő szedése.
A még érő kék szőlő is jó állapotban van, a vízhiány okozta stressz pedig ebben az érési szakaszban kifejezetten jót tesz a magas minőségnek – osztotta meg a Villányi-hegység déli lankáján található saját birtokán termő szőlőkkel kapcsolatos tapasztalatait a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete borászatának vezetője. Ott ezen a héten már a kékfrankos rozénak való szőlő szüretét is megkezdik. A rozénál az fontos, hogy legyen benne elegendő sav, és ne legyen túlságosan magas a cukortartalom, itt tehát a paraméterek számítanak, a biológiai érettség nem fontos. Ez egyébként a hazai ízlés miatt is alakult így,
mi szeretjük ha friss a rozé, míg a franciák szerint a mi rozéink éretlenek. Fordítva pedig úgy néz ki, hogy számunkra a provence-i rozék kevésbé ihatók
– mutatott rá, hogy mi az oka a rozék jóval korábbi szüretének.
Hetekkel előrébb jár a szőlő fejlődése, a permetezés is korábbi feladat lettA melegben berobbant a szőlők fejlődése is, a hűvösebbre fordult időjárás azonban lelassította a növekedést. A jó termés érdekében most kell nagyon vigyázni, a szőlő növényvédelme fontos feladattá vált, különösen a lisztharmat elleni védekezés. |
Azoknak a szőlőknek viszont, amelyekből a vörösborok készülnek, kell a megfelelő érettség, és Ipacs Szabó saját birtokán a jelenlegi állás szerint a szokásos szeptember végi kezdés helyett szeptember közepe körül indítja ezek szüretét, ami szintén korábban van a szokásosnál, sőt ha marad a meleg idő, még előrébb csúszhat. Ahogy a PTE kutatóintézetének szüretkezdéseiből is látszik, tavaly nem volt ilyen korai a szőlő érése, amelyet sokan kifejezetten későinek is tartottak, holott Ipacs Szabó István szerint az volt a normál év. Az őszi meleg és száraz időjárás miatt azonban a szüretet jóval korábban befejezték, mint a korábbi években.
Az északibb borvidékeken is több helyen már július második felében elindult szüret, a korai csabagyöngye és Irsai Olivér fajtákkal, illetve a pezsgőnek való fajtákat szedik – szintén több héttel a szokásos időpont előtt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.