BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Mol megállapodott az Oroszországból származó kőolaj szállításáról

Az új megállapodás fenntartható megoldást kínál az Oroszországból érkező kőolaj szállítására a Barátság kőolajvezetéken.

A Mol megállapodott az Oroszországból származó kőolaj szállításáról – közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A Mol Csoport megállapodásokat kötött kőolajszállítókkal és csővezeték-üzemeltetőkkel a kőolaj folyamatos szállításának biztosítására a Barátság kőolajvezetéken Oroszországból, Fehéroroszországon és Ukrajnán keresztül, Magyarországra és Szlovákiába. 

Budapest,,Hungary,-,July,8,,2024:,Mol,Logo,On,An
Fotó: Shutterstock

A megállapodásokat követően a Mol csoport az Oroszországból érkező érintett kőolajmennyiségek tulajdonjogát 2024. szeptember 9-i hatállyal a fehérorosz–ukrán határon veszi át. Az aktualizált szállítási megállapodások és a kőolaj átvételére vonatkozó új eljárás teljes mértékben megfelelnek az összes vonatkozó szankciónak és rendelkezésnek, beleértve az EU és Ukrajna szankcióit is.

Szabó Gabriel, a Mol csoport downstream üzletágának ügyvezető igazgatója a közlemény szerint elmondta: 

Az új megállapodás fenntartható megoldást kínál az Oroszországból érkező kőolaj szállítására a Barátság kőolajvezetéken. Ezt kiemelkedő eredménynek tartom, mivel lehetővé teszi, hogy a Mol továbbra is a leghatékonyabb és legmegbízhatóbb kőolaj-feldolgozási technológiát alkalmazza a magyarországi és szlovákiai finomítókban, és végső soron hozzájárul mindkét ország ellátásbiztonságához.

A Mol árfolyama a mai kereskedésben napi minimumán, 2632 forinton zárt.

Emlékezetes, hogy Ukrajna korábbi jelzése szerint július 18. óta nem engedi át a területén a Lukoil olaját, Magyarország és Szlovákia pedig emiatt panaszt emelt Brüsszelnél. A témát az EU jegelte, miután meglátásuk szerint nincs valós probléma, noha egyértelműen ennek ellenkezője az igazság, hiszen a döntés ellátási problémákat okozott, és még nagyobbakat okozhatott volna, ha a Mol nem oldja meg a helyzetet. 

Ráadásul a Mol értékeltségét 20-25 százalékkal csökkentené , ha még a tervezett beruházások befejezése előtt, jövő év elejétől leállna az orosz olaj szállítása Ukrajna felől. A Barátság kőolajvezeték elzárása akár egymilliárd dollárt is kiharaphat a magyar olajcég éves eredményéből az Erste szerint.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.