BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A pénztárcánk most nagyon megérzi a zöldségvásárlást

Az elmúlt évihez képest emelkedtek a gabona, valamint a zöldség és a gyümölcs termelői árai is. A húspiacon csupán az élőmarha-árakban látni drágulást, de kérdés, hogy a takarmányárak emelkedése hogyan hat majd a sertés- és a baromfiárakra.

Nagyot drágult a belföldi, 400-500 gramm méretkategóriájú kígyóuborka, amely a múlt héten a tavalyi azonos hetit 40 százalékkal meghaladó, 700 forint/kilogramm leggyakoribb áron kínálták Budapesti Nagybani Piacon. A 3–6, és a 6–9 centiméteres méretkategóriájú fürtös uborkát az egy évvel korábbinál egyaránt 10 százalékkal magasabb: 660, illetve 575 forintos kilónkénti áron árusították, míg a 9–14 centiméteres kategóriában ettől némileg elmaradva, 8 százalék volt az áremelkedés, az ár pedig 430 forint.

_A__4062, zöldség
Szeptemberre drágább lett a zöldség / Fotó: Éberling András/Magyar Nemzet

Érdekes pályát írt le a paradicsom és a paprika ára. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) korábbi jelentése szerint a különböző méretű gömbparadicsomok június elején még a tavalyi árhoz képest majdnem 20, a koktélparadicsomok pedig több mint 10 százalékkal olcsóbban forogtak. A fürtös paradicsom ára ugyanakkor nem változott az egy évvel korábbihoz képest. A bogyiszlói kivételével a paprikafélék is olcsóbbak voltak nyár elején.

Sokkolhat egy-két zöldség ára

A múlt héten viszont a nagyobb méretű gömbparadicsom ára 62,6, a fürtösé pedig 57,6 százalékkal volt drágább, mint egy éve, de a nagyobb méretű koktélparadicsom ára is 15,7 százalékkal emelkedett. Nagypéter Sándor a DélKerTÉSZ elnöke nemrég a paprikafélék és a paradicsom termelői árának első félévi csökkenéséről beszélt azzal, hogy júliusban és augusztusban élénkülést láttak a piacon.

A paprika és a paradicsom is megszenvedte a forróságot – az uniós szabályok sem segítettek 

Piaci és időjárási hatások okozták, hogy csökkent idén a friss piaci, illetve az ipari zöldségek forgalma, de az elmúlt két hónapban már a fellendülés halvány jeleit lehetett észlelni. A mintegy ötszáz szentesi termelőt tömörítő szövetkezet elnöke szerint az uniós, valamint az EU-n kívüli termelőkre vonatkozó egyenlőtlen feltételek miatt nőtt meg az észak-afrikai térségből Európába érkező paprika- és paradicsomimport.

A hazai termesztésű jégsaláta 375 forintos darabonkénti átlagára viszont 13 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel ezelőttinél, és a 445 forintos holland termék is olcsóbb volt a tavalyinál, mégpedig 27 százalékkal. Az itthon termelt fejes saláta ugyanakkor 10 százalékkal drágább volt mint egy éve; egy darabot 275 forintért kínáltak a nagybanin. Emelkedett a belföldi laskagomba ára is, a kilónkénti 1200 forintos ár 20 százalékkal volt magasabb, mint egy éve.

Az egyéb zöldségek közül

  • a zeller 23,1,
  • a vörös fejes káposzta 17,
  • a kelkáposzta 46,
  • a karalábé 36,9,
  • a karfiol 5,9,
  • a jégcsapretek 30,6,
  • a torma 76, míg a
  • fokhagyma 25 százalékkal 

drágult egy év alatt.

Egészen kiemelkedő mértékben, 60 százalékkal emelkedett a hazai spárgatök ára, 375 forint/kilogrammra, míg a csíkos, magvas, hosszúkás formájú görögdinnye az egy évvel korábbit 27 százalékkal felülmúló, 310 forintos kilogrammonkénti áron szerepelt a választékban.

A belpiaci körtefajták közül a Bosc kobak/Alexandert és a Vilmoskörtét egyaránt 700 forint/kilogramm leggyakoribb áron kínálták. Közülük a Vilmoskörte ára 13 százalékkal volt magasabb, mint egy éve a 37. héten. 

Drágult a szőlő is, a 785 forint átlagárú belföldi fehér csemegeszőlő 37, az 555 forintért kínált Saszla pedig 23 százalékkal volt drágább az egy évvel ezelőttinél. 

A piros csemegeszőlő kilója ezeknél is drágább, 830 forint volt, de erről az AKI tavaly nem közölt árat.

Emelkedhetnek a takarmányárak is

Az állati alapanyagok termelői árában nem egyirányú a mozgás: az élőmarha-árak emelkedő ágon vannak, a sertésnél viszont tavaly ilyenkor 700 forint fölötti élősertés-árak voltak, most pedig 660 forint körül alakul az egy kilogrammra vetített felvásárlási ár. A tojás termelői ára 15-20 százalékkal lett alacsonyabb egy év alatt, és a vágócsirke termelői ára is több mint 10 százalékkal mérséklődött a tavaly ilyenkor jellemző árakhoz képest.

A búza, a kukorica és az olajos növények ára is emelkedett, ami pedig előbb-utóbb megjelenik a kiskereskedelmi árakban is, elég csak a malmok által szeptemberre bejelentett lisztáremelésre gondolni. Az állati termékeknél egyelőre kérdéses, hogy mikor történik meg ez, mindenesetre a terméklánc következő pontján szinte biztos a drágulás: a szakmabeliek 10 százalék körüli takarmányár-emelkedést valószínűsítenek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.