BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Így néz ki az első magyar Cupra – fotók

Pénteken hivatalosan elindult a Cupra Terramar sorozatgyártása az Audi Hungariánál. A sportos, merész formatervezésű SUV-t különböző motorizáltsággal gyártják Győrben, és belső égésű, illetve plug-in hibrid (eHybrid)-változatban is elérhető lesz. Közben már a magyar konfigurátorban is szerepel a Barcelonában tervezett autó indulóára: 14 985 800 forintért az 1,5 literes, négyhengeres motorral szerelt, 150 lóerős lágy hibrid verziót árulják az alapkék fényezéssel, míg 20 407 210 forintnál kezdődik a Terramar VZ, melyhez többféle hajtáslánc is elérhető.

Pénteken hivatalosan elindult a Cupra Terramar sorozatgyártása az Audi Hungariánál. A győri vállalat még 2022-ben jelentette be, hogy járműgyártási portfóliója egy további konszernmárka termékével bővül. A jövőben a cég 3500 munkatársa dolgozik majd az Audi Q3- és Q3 Sportback-modellek mellett a Barcelonában tervezett Terramaron.

Cupra Terramar, Audi, Győr
Mérföldkő Győrben: a Cupra Terramar az első nem Audi-modell az Audi Hungaria gyártósorán / Fotó: Audi Hungaria

Cupra Terramar: sportos, merész formatervezésű SUV különböző motorizáltsággal

A Rába-parti társaság az Audi- és Cupra-típusokat ugyanabba a termelési rendszerbe integrálta, szorosan együttműködve a gyártástervezéssel és -fejlesztéssel. Az ellátási lánc csapatai arra törekedtek, hogy a költséghatékonyságot figyelembe véve az üzemhez a lehető legközelebbi helyszínről biztosítsák a termék gyártáshoz szükséges alkatrészeket. Ez nemcsak a szállítási költségeket, hanem a szén-dioxid-kibocsátást is csökkenti.

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt: a sportos, merész formatervezésű SUV-t különböző motorizáltsággal gyártják Győrben, vagyis

  • belső égésű és 
  • plug-in hibrid (eHybrid)-

változatban is elérhető lesz.

Cupra Terramar, Audi, Győr
A győri Audi 3500 munkatársa dolgozik majd a Terramaron / Fotó: Audi Hungaria

A spanyol márka és az Audi Hungaria közös története egyébként nem most kezdődött, hiszen a kisalföldi egységben gyártott legendás öthengeres benzinmotor kelti életre a Formentorokat is. 

A magyar konfigurátorban már szerepel az indulóár:

14 985 800 forintért az 1,5 literes, négyhengeres motorral szerelt, 150 lóerős lágy hibrid verziót árulják az alapkék fényezéssel, míg 20 407 210 forintnál kezdődik a Terramar VZ, melyhez többféle hajtáslánc is elérhető.

A legnépszerűbb konfigurációk 15 412 520, illetve 21 697 530 forinttól indulnak.

Cupra Terramar, Audi, Győr
Évente több mint 170 ezer járművet gyártanak Győrben / Fotó: Audi Hungaria

Az Audi Hungariánál egyébként évente több mint 170 ezer jármű gördül le a gyártósorokról, a világ legnagyobb motorgyáraként pedig évente több mint 1,6 millió motor hagyja el az üzem kapuit.

A győri kollégák felkészítése 2022 szeptembere óta zajlik különböző workshopokon és tréningeken, de a kísérleti autók összeszereléséből is tapasztalatot gyűjthettek. A Terramar ráadásul néhány új termékadottságot is hozni fog magával, melyek megismeréséhez több mint 200 munkatársnak biztosított további képzéseket a vállalat, így az új robotok működésének elsajátításához is. A lakkozóban például egy vadonatúj robotcellát használnak a Cupra-modell acél motorháztetőjének lezárására.

Cupra Terramar, Audi, Győr
Sportos, merész formatervezésű SUV az új Cupra Terramar / Fotó: Audi Hungaria

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.