BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Green grasshopper.

Lerohanták és megették a sáskák a terményeket

Teljesen lerágták egy spárgaállomány lombozatát a sáskák, és csak a növény vastag szárait hagyták meg, de a betakarítás alatt álló sárgarépatáblán és a tökfélékben is kárt tettek Csongrád-Csanád vármegyében.

A hatósághoz fordultak a termelők, mert sáskaseregek estek neki a terményeiknek. Jelentős károkat okoztak nyáron Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben az elszaporodó olaszsáskák. Az elmúlt két év meleg időjárása nagyban kedvezett a sáskák szaporodásának, és várhatóan a következő évben is növekedni fog a faj népessége – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Green grasshopper.
Az országban több helyen is súlyos károkat okoznak a sáskák./Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Idén július második felében először Bács-Kiskun vármegye déli részén, Balotaszállás határában, majd augusztus elején, a Csongrád-Csanád vármegyei termelők jelezték a hatóságnak a sáskák okozta nagymértékű károsításokat.

A rovarok többek között egy 2,5 hektáros termőre forduló homoktövis-ültetvény érőfélben lévő termését károsították meg száz százalékban. Emellett több gazdálkodó is arról számolt be, hogy a sáskák a burgonya-, a karfiol-, a kukorica- és a lucernakultúrákat ugyancsak teljesen elpusztították. 

Jelentős sáskakárok

Pusztamérges – a betakarítás előtt álló sárgarépatábla, spárgaállomány teljes lombozata

Öttömös térségében – a tökfélékben

A sáskafajok jellemző élőhelyei

  • a rétek, 
  • a legelők, 
  • az árokpartok és 
  • az útszélek.

A szárazabb területeket kedvelő, Magyarországon is honos számos sáskafaj populációja (például az olaszsáska, rövidnyakú sáska, kékszárnyú sáska és a homoki olaszsáska) ezeken az élőhelyeken marad fenn. Amíg a populációjuk mérete nem ér el egy bizonyos szintet, addig ezen az élőhelyeken táplálkoznak, és itt rakják le a talajba tojásaikat. 

Amint a füves területeken elfogy a táplálék, akkor vonulnak a közeli, táplálkozásra alkalmas növényzettel borított részekre.

Magyarországon a sáskák jelentős elszaporodása legutóbb 1993-ban okozott problémát, akkor a marokkói sáska és egyéb sáskafajok a Duna–Tisza közén, Pest vármegye déli és Bács-Kiskun vármegye északi részén, valamint a Hortobágyon jelentek meg tömegesen – olvasható a Nébih közleményében.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.