Az elmúlt években már hamarabb kezdődik és tovább tart a fagylaltszezon, ennek kapcsán meglepő változásokat okozott a forgalomban a klímaváltozás: épp a legforróbb nyári napokban esett vissza a kereslet, érdekes módon az extra forróság kontraproduktív hatású volt, júliusban csökkent a forgalom a cukrászdákban – tudta meg a Világgazdaság Erdélyi Balázstól, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnökétől.
Negyven fokban senki sehova nem akar kimenni, a nagy forróságban eltűntek a vendégek, ezért ha maradnak a forró nyarak, érdemes lehet a mediterrán nyitvatartási rendre áttérni, vagyis
jöhet a napközbeni szieszta, és este a további nyitvatartás
– mondta a szakember.
A klímaváltozásra reagálni kell, de van rá működő megoldás, jó példa az iparág előtt Olaszország.
Érdekesen alakul a tavaszi és az őszi forgalom, az előszezonban a felmelegedés hatására élénkül a kereslet, 15-20 fokban már sorokat látni a fagyizóknál. Ősszel viszont, azaz amikor a 30-40 fokok utáni lehűlés nyomán visszatérnek a 15-20 fokok, már nem annyira keresett termék a fagylalt az ipartestületi elnök információi szerint.
Mindenesetre még nyitva vannak a fagyizók, a szezon az utóbbi években egyértelműen meghosszabbodott, nyúlik folyamatosan. Régen március közepétől október közepéig tartott a szezon, újabban már februárban nyitnak a frekventált helyeken, és novemberig viszonylag sok helyen lehet még fagyit találni, sőt, egyre több üzlet kínál egész évben fagylaltot.
Rendkívül népszerűek a díjnyertes termékek, a Magyar Cukrász Ipartestület egyre több helyi és régiós versenyben működik közre szakmai partnerként.
A Magyarország tortája és az Év fagylaltja verseny sikerei nyomán időközben lett Balaton fagyija, és idén először már Balaton sütije is, ami a négy évszakos Balaton-koncepció legújabb szelete.
Volt már máshol is példa helyi desszertre, ilyen
Mákos és málnás torták nyerték a versenyt, de kiderült, pontosan miből készült Magyarország tortája 2024-ben, amiből idén is lett cukormentes változat is.
A vendégek mindenhol igénylik az újdonságokat, a díjnyertes termékek révén akár 30 százalékkal is megnőhet a kereslet, ezért is egyre több a megkeresés. A jó példa ragadós, a cukrászok pedig szívesen versenyeznek és alkotnak újabb és újabb ízkombinációkat, recepteket – mondta Erdélyi Balázs.
Hamarosan kiírják az Év bejglije versenyt, amely a karácsonyi készülődés idején hagyományosan az év nagy szenzációjának számít majd idén is a szervezők várakozásai szerint.
Összegezve, a cukrászdákat látogatók idén azt tapasztalhatták, hogy
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.