BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kijöttek az uniós szegénységi adatok: így áll most Magyarország – térkép

Közzétette az Eurostat a tavalyi regionális szegénységi adatokat, amelyekben nagy meglepetésre két magyarországi régió is kifejezetten jó pozícióban található. Igaz, van olyan régió, amely a legszegényebbek közé csúszott be.

Tavaly az EU lakosságának 21,4 százalékát, azaz mintegy 94,6 millió embert fenyeget a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés – derült ki az Eurostat adataiból, amelyeket ezúttal Nuts2 régiókra lebontva közölt.

szegénység
Kijöttek az uniós szegénységi adatok: így áll most Magyarország, amiben van valami nagyon meglepő / Fotó: Eurostat

Az unió statisztikai hivatala szerint a legszegényebb régiók Franciaország legkülső területén, Dél-Olaszországban és a vidéki Romániában találhatók. Az Eurostat által közölt ábrán lévő színskálán viszonylag jól látható, hogy a gazdasági fejlettség meghatározza a szegénységi adatokat: míg Európa középső részét kevésbé fenyegeti a lecsúszás veszélye, addig a keleti és déli régiókat annál inkább. 

Ami a magyar régiókat illeti,

a legkevesebb szegény az unió szerint Közép-Dunántúlon van. A Fejér, Veszprém és Komárom-Esztergom alkotta területi egységben a lakosság 11,9 százaléka volt kitéve tavaly a szegénység és a kirekesztés kockázatának. Ez uniós szinten is kimagasló eredmény, a 242 régióból a 12. legjobb helyezés.

Sorrendben pedig a magyar régiók így következnek:

  • Nyugat-Dunántúl 11,9 százalék, 
  • Budapest 12,1 százalék,
  • Pest 18,1 százalék,
  • Dél-Alföld 22,1 százalék
  • Észak-Alföld 26,2 százalék
  • Dél-Dunántúl 27,5 százalék
  • Észak-Magyarország 31,5 százalék. 

Itt is visszatükröződik az ország gazdasági széttagolódása, míg Közép-Dunántúl és Nyugat-Dunántúl ott van a top 20-ban, addig Észak-Magyarország a hátsó traktusban található. A Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád vármegye alkotta régió a 30 legszegényebb között foglal helyet. A magyar országos átlag tavaly 19,7 százalék volt, ami minimális romlás 2022-höz képest, akkor 18,4 százalék volt ez az arány.

Mint korábban írtunk róla, töretlen a magyar régiók fejlődése, a gazdasági nehézségek ellenére 2022-ben is közeledtek az uniós átlaghoz. Ezzel együtt vannak furcsaságok az uniós intézmény adataiban, amelyek szerint a magyar főváros már megelőzi Stuttgartot, Bécset és Helsinkit. Míg Budapest a 14. leggazdagabb, addig Észak-Magyarország a 13. legszegényebb a 242 régió között.

A fővárosban kisebb a szegénység kockázata

Az Eurostat szerint 2023-ban az egyes uniós országok fővárosi régióiban élő embereket általában kisebb valószínűséggel fenyegeti a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés kockázata, mint az ország többi részén élő társaik. 

Ez az eltérés Romániában volt a legkifejezettebb, ahol az országos arány 32,0 százalék volt, míg a Bukarest régióban ez az arány mindössze 12,3 százalék. 

Hasonlóképpen, Lengyelországban az országos ráta 16,3 százalék, míg Varsó régióban csak 8,9 százalék. Ugyanez elmondható Horvátországról, ahol 20,7 százalékos az országos arány, miközben Zágrábban a lakosság 11,9 százalék volt kitéve a szegénység kockázatának.

Ezzel szemben Belgiumban és Ausztriában éppen ellentétes tendencia volt megfigyelhető. Brüsszelben (37,6 százalék) és Bécs régióban (29,5 százalék) volt a legmagasabb a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés kockázatának kitett emberek aránya. Jóval magasabb, mint a 18,6 százalékos, illetve a 17,7 százalékos országos átlag.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.