BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt a lista! Kiben bízik a magyar?

Továbbra is a tűzoltókat övezi a legnagyobb bizalom világszerte. Mellettük Európában az orvosok és tanárok, hazánkban a postások és orvosok állnak a bizalmi lista élén. Világszerte a politikusok kullognak a sor végén, de a marketing és reklámszakemberek, valamint vállalatvezetők megbízhatóságáról sem vélekednek a válaszadók túlzottan kedvezően – derül ki a GfK Csoport által 2008 tavaszán végzett felmérésből.

A GfK Csoport Wall Street Journal Europe megbízásából készített legfrissebb felmérése szerint Európában és az Egyesült Államokban tízből kilenc megkérdezett bízik a tűzoltók állhatatosságában és szakértelmében. Az európai válaszadók 83 százalékának különösen az orvosok érdemlik ki a bizalmát és nagyjából ugyanennyien nyilatkoztak hasonlóképpen a tanárokról. Hatból öt válaszadó nem bízik a politikusokban, és háromból két megkérdezett hasonlóan vélekedik a marketingszakma képviselőiről, a reklámszakemberekről, valamint a vállalatvezetőkről.

A vizsgálat eredményei országonként és régiónként igen változatos képet körvonalaznak. Nyugat-Európában a megkérdezettek 87 százaléka jelezte, hogy nem bízik hazája politikai elitjében. Az ország vezetőit különösen csekély megbecsülés Olaszországban (6 százalék), Görögországban (9 százalék), Franciaországban (10 százalék) és Németországban (10 százalék) övezi. A politikai elit az Egyesült Államokban is a bizalmi lista hátsó szegmensében foglal helyet, bár a vezetőkben megbízó válaszadók 22 százaléka lényegesen magasabb arányt jelez, mint amit a kutatók Nyugat-Európában mértek (13 százalék). Magyarországon a válaszadók 83 százaléka bizalmatlan, és mindössze 17 százalékuk tanúsít bizalmat a politikusok iránt.

A vállalatvezetők és reklámszakemberek szintén alacsony bizalmat élveznek Európa nyugati részén: a megkérdezettek 70 százaléka saját bevallása szerint nem bízik bennük. A német válaszadók vállalatvezetőkbe vetett bizalma különösen kicsi: a vizsgált országok közül itt tapasztalták a kutatók a legnagyobb bizalmatlanságot – mindössze 15 százalék vélekedik róluk pozitívan. E csoport a térségben a legnagyobb bizalmat Spanyolországban, Portugáliában és Svédországban élvezi, ahol nem kevesebb, mint a válaszadók 40 százaléka bízik meg bennük.

A menedzserek imázsa még ennél is kedvezőbb Közép- és Kelet-Európában – így hazánkban is –, ahol a megkérdezettek mintegy fele jelezte, hogy bízik a vállalatvezetőkben. Az egyetlen kivételt Oroszország jelenti, ahol a megkérdezetteknek mindössze 28 százaléka tett említést ilyen irányú bizalmáról. Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban a megkérdezettek mintegy háromnegyede megbízik a rendőrség képviselőiben. A bizalom mértékét tekintve kiemelkedik az országok sorából Svédország (87 százalék) és Németország (85 százalék). A rendőrség megítélése kevésbé kedvező Közép- és Kelet-Európában, ahol a válaszadóknak csak 47 százaléka nyilatkozott pozitívan.

Ennél lényegesen magasabb a rendőrökben megbízók aránya Magyarországon, hiszen a korábbi tendenciákkal ellentétben 2008 tavaszán már csupán tízből három megkérdezett jelezte, hogy bizalmatlan a rendőrség tagjaival szemben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.