BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hidrogénes Mazdát tankolt a norvég koronaherceg - Fotókkal

Az oslói hidrogén-töltőállomás felavatása kapcsán mutatták be Norvégiában a Mazda RX-8 Hydrogen RE modellt.

Az ünnepélyes aktuson a norvég korona-herceg megtankolta az autót, majd a közlekedési miniszter, Liv Signe Navarsete asszony vezette a bolygódugattyús, nulla emissziós hidrogénüzemű sportkupét Oslótól Drammenig.

A HyNor töltőállomás átadásával a norvég nemzeti hidrogénprojekt újabb lépést tett  az Oslo és Stavanger közötti 580 kilométeres út mentén létesítendő hidrogén kúthálózat megvalósítása érdekében. Az északi országban éppen két éve nyílt az első HyNor kút, majd Dánia, Norvégia és Svédország 2007 júniusában a Scandinavian Hydrogen Highway Partnership (SHHP) szervezetbe tömörült azzal a céllal, hogy 2012-ig a német határtól Svédország délnyugati részén át Norvégia délnyugati részéig 22-25 töltőállomásból álló hidrogénkút-hálózat épüljön ki.

Iparági elemzők és autóipari szakemberek egyaránt úgy tartják, hogy a hibridautók csak átmeneti kitérőt jelentenek a valódi megoldás, a hidrogénhajtás tömeggyártás számára való kifejlesztéséig. Az első hidrogénüzemanyag-töltő állomást a BMW csoport közreműködésével 1999. május 5-én nyitották meg a müncheni repülőtéren.

Három márka, a BMW, a Mercedes-Benz és a Mazda ugyanis igen komolyan veszi a hidrogénüzemű autó fejlesztését, s ez utóbbi nem is a hagyományos Otto-motort, hanem a kizárólag általa gyártott bolygódugattyús Wankel-motort hajtja meg hidrogéngázzal.

A Mazda Motor Corporation az elmúlt két év során több ilyen járművet adott bérbe a japán  kormányzati szerveknek és magánvállalkozásoknak. Norvégiában pedig idén nyártól további járműveket szállít a HyNor projekthez, kereskedelmi lízingszerződések keretében.

A Mazda által a hidrogén üzemű motoron végzett 18 évnyi fejlesztőmunka eredményeként létrejött RX-8 Hydrogen RE modell erőforrása kétféle üzemanyaggal működtethető. Ez lehetővé teszi, hogy a felhasználó hidrogén üzemről benzinre váltson át, amennyiben a közelben nem áll rendelkezésére hidrogénkút.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.