BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Indulhat az adócsökkentés

Már a jövő év elején, tehát minden korábban reméltnél hamarabb számíthatnak adócsökkentésre a német vállalkozások – derült ki lapértesülések szerint a szövetségi koalíciós kormányalakítási tárgyalások első fordulóin. A Handelsblatt úgy tudja, hogy milliárd euróban kifejezve „egy számjegyű” tehercsökkentésről lehet szó, amivel a szeptember végi választásokon győztes keresztény pártok (CDU/CSU) és a liberálisok pótlólagos növekedési impulzust akarnak adni a válságból lassan kikecmergő gazdaságnak.

Ez a nagyságrend egyúttal azt is valószínűsíti, hogy nem látványos akciókra, hanem sokkal inkább apró, de sok cég számára érzékelhető változtatásokra lehet számítani. Konkrétan felmerült a kamatkiadások leírási lehetőségének bővítése, a cégátvételekhez kapcsolódó adóhátrányok enyhítése, illetve a cégöröklés adózási előírásaiban a közelmúltban végrehajtott szigorítások feloldása. „Amilyen hamar csak lehet, el kell távolítani a gazdasági növekedés előtt álló akadályokat” – indokolta a változtatások gyors megvalósításának szükségét Andreas Pinkwart, a szabad demokraták (FDP) egyik alelnöke.

A hesseni és a bajor pénzügyminisztérium feladata lesz, hogy a következő napokban kiszámolja, milyen adócsökkentést lehet finanszírozni. Nem lesz könnyű a megállapodás, mert az FDP 35 milliárd euró értékű teherenyhítéssel kampányolt, a keresztény pártok szerint viszont csak 15 milliárdot lehet kigazdálkodni (ezekbe a számokba természetesen a magánszemélyek adóterhelésének csökkentését is bele kell kalkulálni).

Növelheti a mozgásteret, hogy mindhárom leendő koalíciós párt el tud képzelni kiadáscsökkentést is. Szűkítheti viszont, hogy az Európai Bizottság éppen tegnapelőtt indította el a túlzottdeficit-eljárást Németország ellen (VG, október 8., 1. o.), mivel az idén várhatóan 4,2 százalékra rúg az államháztartás GDP-arányos hiánya.

Máris megállapodás született a koalíciós tárgyalásokon arról, hogy átalakítják a bankfelügyelet rendszerét. Eddig a hitelintézetek ellenőrzésének feladatát megosztva végezte a szövetségi központi bank (Bundesbank) és a pénzügyi felügyelet (BaFin). A jövőben ezért kizárólag a Bundesbank lesz felelős. A biztosítók és az értékpapír-kereskedelem felügyelete viszont megmarad a BaFin kizárólagos hatáskörében. Ez az úgynevezett Twin Peaks-modell német értékelés szerint Hollandiában és Olaszországban is jól működik, és hatékonyabb ellenőrzési lehetőséget biztosít a makroprudenciális szempontból.

Egyetértés született arról is, hogy a családi szempontok nagyobb hangsúlyt kapnak az adózásban. Az eddigi 6024-ről 8004 euróra emelik a gyermekenként érvényesíthető éves adóalap-kedvezmény mértékét. Növelik a családi pótlékot is: a mostani havi és (az első két gyermek után) gyermekenkénti 164-164 euró helyett az első gyermek után 200, a második után 220 euróra – tudósít a Focus Online. Ez egyúttal arra is szolgálna, hogy az állam jelezze: kívánatosnak tartja, hogy a nők ne csak egy gyereket szüljenek.

Az egészségügy terén egyelőre nagy ideológiai csata dúl. Az FDP minél több egészségügyi szolgáltatást privatizálna, a bajor CSU a regionalizáció mellett tör lándzsát, a CDU viszont megőrizné a jelenlegi rendszert. Nehezíti a megállapodást, hogy a napokban kiderült, az idén várhatóan 7,5 milliárd euró lesz az egészségbiztosítók összesített hiánya. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.