BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kamatemelés sem segített a forinton

A hazai deviza folyamatosan gyengül, a nemzetközi hangulat kedvezőtlen: a pénzpiacok Európaszerte mínuszban. Változatlanul a régió regrosszabbul teljesítő devizája a forint: napon belül, és havi viszonylatban is. Az MNB kamatemelése után 280 alá erősödött a forint, de percek alatt visszakerült a 280-281-es sávba a hazai deviza.

A forintot nem mentette meg semmi a gyengüléstől. Az előző heti tendencia folytatódott: a nemzetközi hangulat kedvezőtlen, a hazai folyamatok sem segítették a piacokat.

A Moody’s leminősítheti Magyarországot, s emiatt nyomás alá kerülhetnek a hazai eszközök – vélik a Raiffeisen elemzői. A nemzetközi hitelminősítő novemberig ígért döntést a magyar adósság besorolásáról.

Az euró 281,2 forintba kerül hétfő délután, melyre a reggeli 280-as szintről gyengült a hazai deviza. A forint egy nap alatt 0,48 százalékot esett az euróval szemben, a lengyel zloty 0,3 százalékos esésen ment keresztül. A cseh korona stagnálást mutat, míg a román lej 0,46 százalékot erősödött a közös európai devizával szemben.

Egy hónap alatt a forint 3,67 százalékot esett a Bloomberg adatai alapján, a lengyel zloty 1,89 százalékot gyengült ugyanezen időszakban az euróval szemben. A román lej 0,6 a cseh korona 0,5 százalékos korrekción ment keresztül az elmúlt 30 napban.

Az euró hajnalban 1,33-as szintről indult a frankkal szemben, melyről délutánra 1,318-as szintre változott a kurzus.

Az eurózóna adósságválságával kapcsolatos aggodalmak nem látszanak csillapodni: Írországot megmentették, megállapodtak a hitelkonstrukcióban. Az ország 15 milliárd eurós kiigazítást hajt végre 2014-ig. A befektetők most Portugália és Spanyolország felé fordultak.

A svájci frank ára a 210,7-es záróról 213,25 forintig kúszott fel. A piacokon változatlanul a nagy volatilitás jellemző.

A Magyar Nemzeti Bank hétfőn tartja a kamatdöntő ülését; az elemzők ugyan nem várnak jelentős elmozdulást, ám a lehetségesnek tartott 0,25 százalékpontos emelés valamelyest erősíthet a hazai deviza árfolyamán.

14:30

A kamatemelés előtt 281,2 forintot kértek az euróért, a Monetáris Tanács 25 bázispontos szigorítása után 280 alá erősödött a forint, de percek alatt visszakerült a 280-281-es sávba a hazai deviza.

Már 216 forint a svájci frank! Emelkedik a magyar csődkockázat

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.