BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiütötték, kiszámolták és nem tudott felállni a forint

Pénteken jelentősen gyengült a forint: az európai adósságválság és a hazai kedvezőtlen hírek befolyásolták az árfolyamot. Délután a Fitch is figyelmeztette hazánkat, azonban ez nem rontotta tovább a hangulatot.

A forint árfolyama stabilizálódott az euróval szemben: reggel 277-277,5-ös szintről gyengült 280-as szintig. A lélektani szint először megállította a gyengülést, majd újabb hullámban gyengült a forint, akkor már nem tartott a támasz. A hazai deviza 281-ig esett az euróval szemben.

Pénteken az euró is gyengült: a frankkal és a dollárral szemben is elveszítette az 1,33-as kurzust, ennek hatására a forint duplán gyengült a frank ellenében. Az alpesi deviza 210,6 forint délután.

A Fitch is megszólalt nyugdíjügyben. A hitelminősítő a második legalacsonyabb befektetésre ajánlott BBB kategóriába sorolta a magyar államadósságot korábban, negatív kilátással. A Bloomberg tudósítása szerint a bejelentett nyugdíjrendszer változások miatt az osztályzat rontásának lehetőségét helyezte kilátásba az intézet, a felülvizsgálatot az év végéig lefolytatják – mondta el David Heslam, a Fitch Ratings igazgatója. A forint árfolyama nem változott a bejelentést követően.

A nemzetközi hangulatnak köszönhető elsősorban a forint gyengülése – mondta Kovács Mátyás , a Raiffeisen Bank közgazdásza. „A hazai hírek nem voltak kedvezőek, de a piacok nem reagáltak azonnal” – tette hozzá.
A zlotynál „stop-loss” is történhetett, mely magával húzta a forintot: a lengyel fizetőeszköz árfolyama 3,98 körül állt, 4 fölé gyengült és ez okozhatta az eladási hullámot. A zloty közel három havi mélypontra zuhant.

A friss devizapiaci adatokat itt megtekintheti!

Barta György, a CIB Bank vezető közgazdásza úgy gondolja, hogy külső tényezők is szerepet játszanak a forint gyengülésében, ez eurózóna perifériájának adósságválsága befolyásoló tényező, és a befektetők még nem nyugodtak meg.

Hozzátette: a piaci szereplők negatív reakciója is látható a „nyugdíjhírekre”, a részvénypiacon gyengülnek a papírok, az állampapírok hozamai emelkednek. A piac ideges – fejtette ki Barta.

Kovács Mátyás nem vár tartós forint gyengülést, de 285-ig elmehet az árfolyam. A Moody’s leminősítése várható: a hitelminősítő novemberre ígérte, hogy dönt a hazai adósság besorolásáról, így ma, vagy az elkövetkezendő napokban döntenie kell – fűzte hozzá az elemző.

Jó esély van a leminősítésre, ugyanis az S&P három szinttel alacsonyabb besorolásban tartja a magyar adósságot. A forint gyengülési hulláma átmeneti lehet emelte ki Kovács Mátyás. „Érdemi új információ nem lesz a Moody’s kommentjében, a piac ismeri a helyzetet” – tette hozzá.

A hét elején a forint a 200-as szinttel barátkozott a frankkal szemben, azonban nem tudott tovább erősödni. Az eurózóna adósságválsága jelentős hatást gyakorol a forintra is, a feltörekvő devizák az euróval gyengülnek a bankközi piacon.

Írországot ugyan megmentették, de a piaci hangulat nem javult: Portugália felé fordultak a befektetők, a spanyol, befektetésre ajánlott ország államcsőd ellen köthető biztosítás felára a román „bóvlit” is meghaladta.

A volatilitás hatalmas: 12 forintos tartományban mozgott egy hét alatt a forint a frankkal szemben. Az euró 280 forint fölé került, a technikai 283-as szint állíthatja meg a hazai devizát, ha a gyengülés irányába fordul, utána csak a lélektani 285 áll – vélik piaci elemzők.

A hét eleji 272,5-ös aljról 280-ig szakadt a forint: 7,5 forintos gyengülést szenvedett el a hazai deviza.

A bizonytalansághoz hozzájárul, hogy a magyar gazdaságpolitika „kiszámíthatatlan” – vélik a Credit Agricole elemzői. Miután a kormány arra „kényszeríti” polgárait, hogy lépjenek ki a magánkasszákból, az elemzők arra bíztatták a befektetőket, hogy szabaduljanak meg magyar eszközeiktől.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.