BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Borzasztó lehet 2011 a frankhiteleseknek

A frank megállíthatatlannak tűnik, a deviza folyamatosan erősödött az elmúlt hónapokban a bankközi devizapiacon. A svájci kormány és vezető bankárok megbeszélést tartottak, mert a frank jelenlegi árfolyama nyomást gyakorol az exportvezérelt cégekre. Elemzők úgy vélekednek, hogy leginkább az eurózóna adósságválsága határozhatja meg az euró/frank árfolyamot, a forint teljesítményét pedig a kormány jövőre tervezett strukturális reformjai és fiskális kiigazításai befolyásolhatják jelentősen.

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) kormányzója látszólag képtelen arra, hogy megállítsa a frank erősödését - írja a Bloomberg hírügynökség. A Bank of Tokyo szerint 1,17-es szintre erősödik a svájci frank az euróval szemben a következő fél évben. A Morgan Stanley korábban azt prognosztizálta, hogy 1,2-ig is elmehet a keresztárfolyam. A Bloombergnek nyilatkozó Standard Bank is 1,2-es kurzusra számít. Mint hogy az előző gyengítési kísérlet 22 milliárd dollárba került az SNB-nek, az elemzők szerint nem valószínű, hogy a svájci jegybank ismét közbelép.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Eközben a Reuters azt írja, hogy a svájci kormány és a legnagyobb svájci bankok vezetői arról tárgyaltak, hogyan mentsék meg az exportcégeket, mert a túl erős frank jelentős terhet ró az alpesi ország exportjára.

Beat Siegenthaler, az UBS Bank közgazdásza szerint a Svájci Nemzeti Bank nem sok mindent tehet, csak megfigyelő jelen esetben. A legnagyobb svájci bank elemzője elmondta, hogy a jegybank természetesen aggódik, de a lehetőségei korlátozottak. „A svájci jegybank interveniált, de ez láthatóan nem működött, ezért felhagyott a korábbi gyakorlattal” – mondta Richard Benson, a Millenium Asset Management közgazdásza. A frank addig folytathatja erősödését, amíg az eurózóna adósságválságát nem oldják meg – tette hozzá. A deviza 1,2 százalékot erősödött az euróval szemben a múlt héten. 2010-ben összesen 17 százalékos az erősödés.

Az eurózóna adósságválsága ráadásul láthatóan egyre csak mélyül. A Fitch Ratings leminősítette Portugáliát december 23-án, a Moody’s korábban tette meg ezt Spanyolországgal, ám ezek az államok a leminősítés pedig az euró gyengüléséhez vetetett. A Moody’s  szerint Görörogrszág már most bóvli kategóriába tartozik, de további leminősítés is lehetséges, ami még az egyéni befektetőket is elijesztheti a görög papíroktól.

Fölöslegesen "erőlködnek" az adósságválsággal küzdő államok

Ugyanakkor egyesek a frank gyengülésére fogadnak: Jurgen Buscher, a JB Private Asset Management igazgatója szerint a piac egy kissé elragadtatta magát az európai szuverén adósságválsággal kapcsolatban. Az euró/frank árfolyam  szerinte a következő év végére 1,3 és 1,4 között lehet.

A svájci frank erősödését fundamentális tényezők is indokolták: az euróövezet gazdasági növekedése 1,7 százalék lehet ebben az évben, Svájci 2,7 százalékkal bővülhet. Az euróövezetből Németország emelkedik ki 3,6 százalékos várható idei növekedéssel.

A hazai frankhitelesekre tehát külső nehézségek hatnak amellett, hogy a forint gyengélkedik a bankközi devizapiacon.
Magyarországot karácsony előtt a Fitch minősítette le, mely a forint gyengülését eredményezte: a leminősítésre lehetett számítani, de az alacsony likviditási környezetben, illetve a vártnál keményebb kommentár okán a forint zuhanni kezdett az euróval szemben, 276 alatti szintről két egységgel 278-ig. A Fitch szerint költségvetési kiigazításokkal és egyes strukturális reformokkal is lyuk maradhat a költségvetésen.

Magyarország ezzel mindhárom nagy hitelminősítőnél a legalacsonyabb, még befektetésre ajánlott kategóriában áll. A kilátások negatívak, vagyis a további leminősítésnek nagyobb esélye van, mint a stabil szintnek.

Elemzők úgy vélekednek, hogy a forint árfolyamát jövőre a kormány fiskális intézkedései befolyásolhatják a leginkább. Ha az eurózóna adósságválsága tovább mélyül – ahogy az elemzők többsége várja –, így a kockázatkerülés hatására  frank erősödik, akkor stabilan 220 forint feletti frankárfolyamra kell számítaniuk a hazai frankhiteleseknek, ha a forint nem tud erősödni a jelenlegi szintekről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.