BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szocialista csontvázak

Napvilágra kerülhet a „rejtett” spanyol államadósság a helyhatósági választások után

A kormányzó szocialisták (PSOE) vereségére lehet számítani a vasárnapi spanyol helyhatósági választásokon a rossz gazdasági helyzet miatti lakossági elégedetlenség következtében. A jobboldali hatalomátvétel után azonban kellemetlen adatok kerülhetnek napvilágra az autonóm régiók tényleges eladósodottsága kapcsán, ez akár Spanyolország hitelpiaci helyzetét is ronthatja.

Súlyos bukásra számíthatnak a kormányzó szocialisták Spanyolországban a hétvégi helyhatósági választásokon. A biztosra vehető prognózis hátterében a stagnáló gazdaság és az uniós átlag kétszeresét elérő munkanélküliség által kiváltott lakossági elégedetlenség áll. Előrejelzések szerint a jobboldali Néppárt (PP) a vasárnapi választáson olyan régiókban is előretörhet, mint Extremadura, ahol a Franco-rendszer 1978-as bukása óta csak a szocialista kormányok voltak hatalmon.

Ez egyfelől kellemetlen ízelítőt adhat a szocialistáknak azzal kapcsolatban, hogy mire számíthatnak a 2012. tavaszi parlamenti választásokon. Másrészt arra is számítani lehet, hogy azokban a régiókban, tartományokban és településeken, ahol a PP kerül hatalomra, nem hagyják tisztázatlanul a jelenlegi rezsim által részben elrejtve tartott eladósodási mutatókat – mutat rá a Financial Times.

A spanyol központi bank legutóbbi adatai szerint a 17 autonóm régió közel kétszeresére, összesen 115 milliárd euróra növelte adósságállományát 2008 óta, miközben a tartományok és önkormányzatok által görgetett adósságállomány 35 milliárdosra nőtt. A központi költségvetés eladósodottsága jelenleg 488 milliárd eurót tesz ki.

A regionális, tartományi és önkormányzati adósságok tényleges összegének elrejtésére több módszer is szolgál. Az egyik ilyen a beszállítók számláinak kifizetetlenül hagyása. A gyógyszergyáraknak és egyéb kórházi beszállítóknak például becslések szerint 4,2 milliárd eurónyi teljesítetlen követelései vannak az önkormányzatokkal szemben.

A kozmetikázás másik elterjedt módja pedig az, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő cégek adósságait nem tüntetik fel a költségvetésben. Ez a tétel pedig azért egyre jelentősebb, mert a több mint 20 százalékos munkanélküliséggel küzdő Spanyolországban sok helyütt az állami szektor, ezzel együtt pedig a köztulajdonban lévő cégek számítanak a foglalkoztatás legutolsó mentsvárának. A regionális kormányzatok jelenleg 50 százalékkal több embert foglalkoztatnak, mint öt évvel ezelőtt.

A kellemetlen adósságadatok nyilvánosságra kerülése súlyosan árthat Spanyolország megítélésének a pénzpiacokon, jóllehet a központi kormányzat és José Luis Rodríguez Zapatero szocialista miniszterelnök konszolidációs törekvéseit általában elismerik. Madrid egyelőre nem szorul rá az euróövezet mentőövére. Ha ez mégis bekövetkezne, az minden eddigi mentőakciót messze felülmúlna. Becslések szerint egy ilyen csomag nagyjából 350 milliárd eurós lenne.

Zapatero nemzetközi elismertsége valószínűleg nem lesz elég ahhoz, hogy az önkormányzati választásokon várható rossz szocialista szereplésen érdemben javítson. A Néppárt súlyos vereséget mérne a baloldalra egy most vasárnapi parlamenti voksoláson, még úgy is, hogy vezetője, Mariano Rajoy nem örvend nagy népszerűségnek. Elemzők szerint ugyanakkor a baloldalnak van esélye a fordításra a 2012 márciusában esedékes parlamenti választásokig. Különösen abban az esetben, ha a visszavonulását már korábban bejelentő Zapatero helyébe egy friss, dinamikus kormányfőjelöltet állítanak, és a gazdaság is növekedésnek indul. Az új kormányfőjelöltről nyáron döntenek a szocialisták. A legesélyesebbnek jelenleg Alfredo Pérez Rubalcaba kormányfőhelyettes és Carme Chacón védelmi miniszter tűnik.

Baszk indulók

A baszk szeparatista Bildu is indulhat a választásokon, miután ezt engedélyezte az alkotmánybíróság. A Biltu tiltását a kormány és az ügyészség kezdeményezte, mondván, a szervezet az ETA politikai szárnya, a Batasuna elrejtésére szolgál.






Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.