A baromfitartás költségeinek növekedése – legalábbis a takarmányok esetében – még nem számszerűsíthető pontosan, ezért a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója, Csorbai Attila nem vállalkozott arra, hogy a Világgazdaságnak becslésekbe bocsátkozzon az átadási árak várható emeléséről. Bár a búza után a kukorica piacán is jól érzékelhető az emelkedés, de még kérdés, hogy milyen árszinten áll be az egyensúly. A kukoricatáblák képe alapján Magyarországon kifejezetten jó lesz a termés, mert a kritikus időszakokban megfelelő mennyiségű volt a csapadék, de az árat nem a hazai kukoricatermés határozza meg. Márpedig a francia- és a németországi termés az aszály miatt kisebb lesz, és ez felfelé hajthatja az árakat.
Drágult a szója is – a tápok egyik fő alkotóeleme –, és az elmúlt hónapokban megsokszorozódott a takarmányokhoz adagolt vitaminok ára, és az aminosavakért is sokkal többet kell fizetni. A takarmányárakat befolyásolhatják a nagy keverők készletei, vagyis az új áregyensúly szintje mellett az is kérdés, hogy a baromfitenyésztőknek mikortól kell a drágább takarmányt vásárolniuk. Amíg az élőállat-előállításban a takarmányköltségek adják az önköltség körülbelül kétharmadát, a baromfi-termékpálya vágóhídi és feldolgozói szakaszában az élőmunka – minden ágazatban emelkedő – költségének van nagy szerepe.
A bérek a baromfiszektorban is növekednek. Annak érdekében, hogy az ágazat megtartsa a munkaerőt, muszáj ezzel is lépést tartani
– jelezte Csorbai Attila.
Az átadási árak emelésénél mindig kérdés, hogy költségeiből az élelmiszer-feldolgozók mennyit tudnak elfogadtatni a kereskedelmi láncokkal, illetve hogy azok mennyit hárítanak át a fogyasztókra. A baromfipiaci szereplők pozícióit mindenesetre erősíti, hogy nő a baromfihús iránti fogyasztói kereslet. Csorbai Attila szerint ennek részben az áfa 5 százalékra történő csökkentése az oka.
Elsősorban a magasabb értékű húsrészek – mint a mell- és combfilé, illetve a kacsa- és pulykahús – forgalma bővült, esetenként két számjegyű mértékben. A BTT elnök-igazgatója szerint a fogyasztás azért is nő, mert a baromfihús az egyik legolcsóbb húsféle, és jól beilleszthető a korszerű táplálkozásba.
A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.