BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több mint tízmillió embert lát el a magyar élelmiszergazdaság

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke szerint a legfontosabb termelők és feldolgozók közötti tartós együttműködés megtartása.

Jelenleg több mint tízmillió embert lát el a magyar élelmiszergazdaság, de technológiai és egyéb fejlesztésekkel akár húszmillió embernek is tudna megbízható, egészséges élelmiszert adni – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeriparért felelős országos alelnöke hétfőn az M1-en.

Éder Tamás azt mondta, Magyarország csak akkor tud a mezőgazdasági és élelmiszeripari versenybe beszállni, ha alkalmazza a digitalizáció és az automatizáció lehetőségeit és ha fejlődik a szektorban dolgozók együttműködése.

Fotó: MTI / Varga György

Az elmúlt öt évben jellemzővé vált a munkaerőhiány a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban is, ezért a szektorban dolgozók keresik az automatizálás lehetőségeit

– közölte.

Hangsúlyozta, jó technológiai fejlesztésekkel, állami támogatásokkal, nagyobb piaci súlyú termelői szervezetek részvételével, a feldolgozók és termők közötti integráció erősítésével érdemi fejlődés előtt áll az ország.

Az alelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában közölte, a legfontosabb feladatnak a termelők és feldolgozók közötti tartós, szerződésen alapuló együttműködését tartja. Ennek azonban egyik gátja a 27 százalékos áfa, egy másik pedig, hogy a termelők csak kényszer hatására működnek együtt másokkal – vélekedett Éder Tamás.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.