Az előrejelzések szerint az energia- és vízigény 35-35, az élelmiszer iránti kereslet pedig 60 százalékkal nő 2050-ig. A legnagyobb kihívások egyike, hogy képesek leszünk-e a Föld addigra várhatóan kilencmilliárdot meghaladó lakosságának biztosítani a fenntartható élelmiszer-ellátást. Hasonlóan nagy horderejű kérdés, hogy lehetséges-e elegendő energiát termelni a bővülő szegény népesség számára. Mindezek mellett a növekvő vízszükséglet globális kielégítése is embert próbáló feladat. A legnagyobb kihívás pedig az, hogy mindez megvalósítható-e az ökoszisztéma megőrzése mellett – foglalta össze a megválaszolandó kérdéseket akadémiai székfoglalóján Popp József, az MTA levelező tagja, a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának megbízott dékánja.
A növekvő élelmiszerigény azt jelenti, hogy ugyanazon az egy hektár földön, ahol 1960-ban még csak két embernek elegendő élelmiszert termeltek meg a gazdák, 2050-ben már hatnak kell, miközben az élelmiszer-termelés helyszíne is egyre távolabb kerül a fogyasztás helyszínétől. További probléma a vízhasználat és az öntözés optimalizálása is.
A hosszú távú élelmezésbiztonság garanciája a fenntartható élelmiszer-termelés, amely fosszilis energiát igényel, ugyanakkor hozzájárul a bioenergia előállításához. A mezőgazdaság a bioenergia előállításával részben kompenzálja a fosszilis energia felhasználásából származó üvegházhatású gázok kibocsátásának környezetkárosító hatását. Ez azért is fontos szempont, mert a mezőgazdaságban a környezetbiztonság és ezzel együtt a biodiverzitás garantálja a gazdálkodás hosszú távú fenntartását, a fenntartható intenzifikáció és precíziós gazdálkodás elterjedése pedig hozzájárul a környezetbiztonság javításához – szögezte le az előadó. Az élelmezésbiztonság a megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszer előállítása mellett az élelmiszerhez való hozzájutás biztosítását is jelenti a globális világnépesség számára, az ágazatnak ezt is meg kell oldania.
A globális termőterület 9 milliárd hektárt tesz ki, vagyis a földfelszín 18 százalékát, amiből mintegy 5 milliárd hektár a mezőgazdasági terület. A földfelszín 71 százalékát kitevő óceánokból már csupán 4 százalék termékeny, azaz halászatra alkalmas. Mint Popp József felhívta rá a figyelmet, a vásárlóerő növekedésével a lakosság nemcsak kalóriából, hanem állati eredetű termékekből is többet fogyaszt. A hús- és tejtermékek iránti igények erősödésével párhuzamosan nő a gabonafélék és az olajnövények kereslete. A takarmánytermelés az utóbbi évtizedben nem tudott lépést tartani a népesség növekedésével.
Mivel a mezőgazdasági földterület növelése korlátokba ütközik, fontos szempont az élelmiszer-hulladék csökkentése mellett a fajlagos hozamok emelése. Optimista vélemények szerint a mintegy 1,5 milliárd hektár globális szántó- és ültetvényterületet a kétszeresére lehetne növelni, a pesszimisták azonban úgy vélekednek, legfeljebb 150-200 millió hektár újabb terület vonható termelésbe a világon. Az urbanizációs és motorizációs folyamat is értékes termőföldet vesz el a mezőgazdaságtól. Egymillió ember városba vándorlása 40 ezer hektár területet köt le, a gépkocsiállomány egymillió darabszámmal való növekedése pedig 20 ezer hektár termőterületet vesz igénybe.
Az étrendváltozás még nagyobb gond az élelmiszer-termelés szempontjából, mint a népesség növekedése – állítja Popp József. A mai fogyasztási szerkezet mellett annyi élelmiszert kell majd megtermelnünk 2050-re, mintha 11,5 milliárd ember élne akkor a Földön. Ennek oka, hogy a hús- és tejtermék fogyasztásának irányába változik az étrend: egyre többen engedhetik meg maguknak a magas hozzáadott értékű élelmiszer fogyasztását. A húsfogyasztás kétszer olyan gyorsan nő, mint a népesség. A húsfogyasztás (és tejtermékfogyasztás) növekedésével párhuzamosan nő a takarmánytermelés is. Ma a Földön az egy főre jutó évi húsfogyasztás 42 kilogrammot tesz ki, 2050-re ez a mennyiség 52 kilogrammra nő fejenként, miközben 1,5-2 milliárd új fogyasztó jelenik meg a piacon. A globális hústermelés az alacsony fajlagos takarmányfelhasználás irányába tolódik el, ezért tovább nő a hal- és baromfihús előállítása, a haltenyésztésen belül pedig az akvakultúra jelentősége.
Súlyos probléma, hogy kétmilliárd ember úgynevezett rejtett éhségben szenved, sőt, a túlsúlyos emberek egyharmada is ebbe a kategóriába tartozik. Nem kalória-, hanem mikrotápanyag-hiányban szenvednek, vagyis nem megfelelő mennyiségben jutnak hozzá vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz és nyomelemekhez. A jövő nagy kihívása lesz, hogy a növekvő népességnek a megfelelő mennyiségű élelmiszer előállítása mellett a táplálék megfelelő minőségéről is gondoskodjunk.
Az élelmiszer-dúsítás az alultápláltság csökkentésének fenntartható és költséghatékony módja. Az ételdúsításról az élelmiszeripar önkéntesen dönt, de mintegy ötven ország előírja az alapvető élelmiszerek mikrotápanyaggal történő dúsítását. Idesorolható a jódozott só, a D-vitaminnal dúsított tej vagy az ómega-3 zsírsavat tartalmazó margarin is. Az Egyesült Államokban például ez fontos területe az élelmiszeriparnak, sőt részletesen szabályozott, kiterjedt állami támogatást élvez. Az Európai Unióban azonban egyáltalán nem kezelik kellő súllyal ezt a lehetőséget, nagyrészt a piacra bízzák a döntést. A dúsítás növeli az élelmiszer-előállítás költségét, ezért csak a gazdagabb fogyasztók tudják megfizetni a terméket, a legrászorultabb fogyasztók nem jutnak hozzá.
A dúsított termékeken túl a jövőben minden bizonnyal kiemelt szerepe lesz az olyan alternatív fehérjeforrásoknak, mint a laboratóriumi hús, valamint a szója-, borsó- vagy céklaeredetű vegahús, amelyek piaci bevezetése néhány úttörő vállalat fejlesztései révén már napjainkban is gyorsan bővül. Emellett esszenciális kérdés a növényvédelem nélküli termésveszteség, valamint az élelmiszer-veszteség és -pazarlás is, az utóbbi ugyanis az élelmiszerláncban felhasznált összes energia 38 százalékát teszi ki. Ezen a területen egyebek között az hozhatna áttörést, ha az el nem adott élelmiszert felajánlanák az élelmiszerbanknak, ha intelligens csomagolással és okoshűtőszekrény fejlesztésével növelhető lenne a termékek eltarthatósága és minősége, ezenkívül egységesíteni kellene a lejárati és szavatossági idő fogalmát is. Hogy a fenntartható élelmiszer-ellátás kérdéseire megfelelő válaszokat találjunk, Popp József szerint kiemelten fontos, hogy további fejlesztéseket végezzünk a megújuló energiaforrások, a precíziós nemesítés, a növényvédelem, a talajegészség, az agrárdigitalizáció és az akvakultúra terén.
A jövőben megkerülhetetlen lesz az informatika használata az agráriumban, a legtöbb helyen már eleve digitálisan kérik az adatokat, így sokkal gyorsabban, pontosabban és naprakészebben lehet elemzést készíteni. A mezőgazdaságban dolgozók nagy része azonban fél a technológia fejlesztésétől, nem beszélve a robotokról, holott ez a folyamat, bár sok kihívással jár, egyben lehetőséget is jelent.
A klímaváltozás miatt csökkenő biológiai sokféleség gondot okoz majd az olyan ökoszisztéma-szolgáltatások hatékonysága és stabilitása terén is, mint a beporzás, a talajképzés, az anyagciklusok irányítása vagy a hidrológiai szabályozás, következésképp e hatásokkal kapcsolatos tudományos ismereteinket is pontosítanunk kell – hangsúlyozta Popp József.
Veszteség és pazarlás
Az élelmezésbiztonságot az élelmiszerlánc fázisaiban keletkező veszteség és pazarlás is befolyásolja. A civil szervezetek becslése szerint évi 1,2-2,0 milliárd tonna élelmiszer-hulladék keletkezik világszerte, az Európai Unió egyes régióiban a megvásárolt élelmiszer egyharmadára rúg a hulladék. Ezt kell elsősorban csökkenteni, mert ez fogyasztói magatartás kérdése, a többi veszteség főleg a technológián múlik. Az élelmiszerlánc veszteségének és pazarlásának mérséklésével változatlan feltételek mellett növelhető az élelmiszer kínálata, egyben csökkenthető a fajlagos vízfelhasználás. Az élelmiszerlánc vesztesége a termelési és betakarítási szakaszban 35 százalékot tesz ki. A szállítási, raktározási, feldolgozási és csomagolási fázisok összes vesztesége mennyiségben 10–15, értékben pedig 25–50 százalék között alakul. A kiskereskedelmi, éttermi és fogyasztói veszteség szintén jelentős: 5–30 százalékot tesz ki. A Popp József által idézett adatok szerint a gabona esetében a veszteség, illetve pazarlás elérheti a 60-70 százalékot is az élelmiszerláncban.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.