A magyar piac is reagált arra, hogy az afrikai sertéspestis (ASP) németországi megjelenése gyors árcsökkenést hozott Németországban – mondta a Világgazdaságnak Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke.
Az élő sertés ára Németországban – amelyhez a magyar piac is igazodik – bő egy hét alatt 20 eurócentet esett. Ezután a korábbi 400 forint körüli hazai felvásárlási árak is 360-385 forintra csökkentek. Árnyalja a képet,
hogy piaci hírek szerint az élő sertés exportára megmaradt a 400 forint körüli szinten.
Az ASP németországi megjelenését szeptember 10-én jelentették be, azóta az említett árcsökkentéseken kívül nem történt érdemi változás, így árumozgás sem. A magyarországi piaci szereplők azért aggódnak – ahogyan ilyen helyzetekben mindig –, hogy
az exporttilalom miatt bennragadt húst a cégek dömpingáron terítik, ezzel pedig lenyomják a hazai húsfeldolgozók árait.
Éder Tamás becslései szerint az utóbbi időszak exportnövekedését is figyelembe véve
akár évi 600-800 ezer tonna németországi hús is bennragadhat a kínai exporttilalom miatt.
Könnyen elképzelhető azonban, hogy a piac rendezi e folyamatokat, hiszen a német áru helyét átveheti például a spanyolországi és a dániai, és az onnan kiáramló hús helyébe kerülhet be a németországi termék – vázolt fel egy másik lehetséges forgatókönyvet a hússzövetség elnöke. Most az látszik, hogy az új piaci egyensúlyt hozó 20 centes árcsökkenés valahol a sertéstenyésztők fájdalomküszöbe fölött lehet.
A piacon most mindenki találgatja, mi következik. Egyes spekulációk szerint elképzelhető, hogy bizonyos értékesebb húsrészek ára emelkedik. Eddig ugyanis az európai fogyasztók számára kevésbé értékes termékeket – fej, láb, farok – is el lehetett adni a kínaiaknak, így nem volt akkora nyomás a húsfeldolgozókon, hogy például a karajon, a tarján, a szűzérmén akarják megkeresni a sertés árát – közölte Éder.
Ez most megszűnik, és megjelenhet az átárazási kényszer.
Miközben beütött a németországi ASP-ügy és az arra adott kínai reakció, elkezdődött a koronavírus-járvány második hulláma. Az utóbbinak azonban Éder Tamás szerint egyelőre nincs érezhető húspiaci hatása.
Működik ugyanis az iskolai közétkeztetés, és az éttermeket sem zárták be. Összességében azonban
a húsfeldolgozó-ipar első féléves teljesítménye 4, míg a húskészítménygyártás 8 százalékkal esett
ráadásul a húszszövetség a következő időszakra jobb esetben is csak kisebb növekedést remél.
A turizmus ugyanis nem indult újra, sok embernek pedig kevesebb lett vagy megszűnt a jövedelme, ami károsan hat a keresletre. Mindennek következében a húsiparosoknak az idei nem lesz jó év.
A hazai húsiparosok és a sertéstenyésztők most abban bíznak, hogy a kiskereskedelmi láncok eleget tesznek annak a kérésnek, amely szerint akkor sem forgalmazzák a Németországból esetleg érkező likvidációs készleteket, ha az áruk nagyon csábító.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.