BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sokkal többet fogunk tudni arról, amit megeszünk

Az EU-ban az élelmiszerek még egyértelműbb címkézéséért, tápérték-jelöléséért lobbiznak az agrárkamarák.

Az Európai Unióban változik az élelmiszerek címkézése és a tápérték-jelölési rendszer, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az Olaszország által javasolt számszerű adatokat tartalmazó, tápanyag-specifikus jelölési rendszert támogatja, ennek elfogadása érdekében a Visegrádi Együttműködés tagországainak agrárgazdasági kamaráit is mozgósítja – közölte a (NAK) kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint hétfőn találkozott Győrffy Balázs, a kamara elnöke és Massimo Rustico, Olaszország budapesti nagykövete, a megbeszélésen az élelmiszerek címkézésének megújítása is szerepelt, ugyanis véleményezni lehet az erről szóló uniós rendelet tervezett módosításait.

A rendeletmódosítás egyik célja, hogy segítsen a fogyasztóknak az egészségesebb élelmiszerek kiválasztásában,

a termékek csomagolásának elülső oldalán feltüntetendő tápérték-jelöléssel.

Fotó: Getty Images

Az uniós hatásvizsgálat szerint négyféle címkézési rendszert használnak illetve fejlesztenek az EU-ban.

Több tagállam és a korábbi német elnökség egyoldalúan a „Nutri-Score” típus mellett állt ki.

A hétfői találkozón Győrffy Balázs és Massimo Rustico az új uniós élelmiszer-címkézési terveket vitatták meg.

Megállapították, hogy a „Nutri-Score”-rendszer nem tartalmazza azokat a háttér adatokat – mint az adott élelmiszertermék összetétele, az alkalmazott élelmiszer-adalékanyagok – amelyek segítik a fogyasztók mérlegelését. Ezen felül ez a rendszer az adott élelmiszertermék egészét, az adott tagállamban, régióban akár évszázadokra visszanyúló hagyományok részeként betöltött szerepét és a kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságát sem vizsgálja. Ezért számos kiemelkedő táplálkozási értékű és szerepű élelmiszert – például a magyar nemzeti értékek részét képező hungarikumokat, illetve a mediterrán konyha alapját képező olívaolajat is – a „Nutri-Score”-rendszer hátrányosan különbözteti meg.

Ezzel szemben Olaszország az uniós hatástanulmányban alternatívaként szereplő, számszerű adatokat tartalmazó, tápanyag-specifikus jelölési rendszer, a „NutrInform Battery” bevezetését támogatja, amely a hazai, hagyományos élelmiszerekről kiegyensúlyozottabb, komplexebb képet ad. A komplex, adatokkal alátámasztott információk alapján pedig a fogyasztóknak lehetősége nyílik a saját egészségügyi állapotuk,

illetve táplálkozásuk ismeretében jobban megalapozott döntést hozni az élelmiszervásárlásnál.

Mindezek miatt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az Olaszország által javasolt tápérték-jelölési rendszert támogatja, és nemzetközi összefogásban is kiáll a magyarországi élelmiszerek védelmében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.