Gyula képviselő-testülete módosította az önkormányzati tulajdonú Gyulahús Kft. eladási ütemtervét – jelentette be tájékoztatóján Daka Zsolt, a vállalat ügyvezetője. Az önkormányzat korábban azért határozott úgy, hogy eladja a kft. üzletrészének 49 százalékát, mert a Gyulahús egy olyan beruházásra készül, amelynek a költségei magasak, a tulajdonostársra pedig a finanszírozáshoz lenne szükség. Egy új üzem építéséről van szó, a működés évek óta tervezett hatékonyságjavítása céljából. Az üzem a Gyulahús Kétegyházi úti telephelyén létesülne – ahol 11 ezer hektár áll rendelkezésre –, ide telepítenék át a szárazárugyártást a városközponthoz közeli Béke sugárúti telephelyről. Az új üzem ahhoz a gyáregységhez csatlakozna, amelyben a májas készül.
A beruházáshoz a cég a Vidékfejlesztési program Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése című pályázatán a maximális, 5 milliárd forintos támogatást igényelte. A privatizációs elképzelések bejelentésekor az hangzott el, hogy
az új üzem építési költségét 13 milliárd forintra teszik, a beruházás révén pedig évi 4 ezer tonnára nőhet a Gyulahús szárazárugyártása.
Tavaly kétezer tonna gyulai kolbászt és ugyanennyi májast adott el a vállalat, de a teljes termelése 5600 tonna volt. A képviselő-testület elé került előterjesztés szerint a pályázatot tavaly október 12-én nyújtotta be, december 22-én pedig már a szükségessé vált hiánypótlásnak is eleget tett.
Daka Zsolt a VG-nek nem árult el részleteket a pályázókról, az előterjesztés szerint a határidőig három szervezettől érkezett indikatív ajánlat, amelyeket átvizsgált a képviselő-testület munkacsoportja, továbbá megfogalmazta a javaslatát, egyben az aggályait is.
Az utóbbiak lényege, hogy nem tudható, mikor születik döntés a cég pályázatáról, és az sem, hogy elnyeri-e a Gyulahús a maximális 5 milliárd forintot.
Márpedig a pályázati döntés befolyásolhatja a kivásárlási árat, a tőkebevonás mértékét és ütemét, vagyis a pályázat értékelése nélkül sem végleges ajánlatot tenni, sem azt elfogadni nem szabad. A munkacsoport javaslatára a testület ezek után úgy döntött, hogy a Gyulahús pályázatának elbírálásáról szóló határozat kézhezvétele utáni hatvan napon belül tesz jelentést az indikatív ajánlatokról, amelyeket majd rangsorol. Rangsorával egyben arra is javaslatot tesz, hogy melyik ajánlattevővel vagy ajánlattevőkkel folytassák a tárgyalásokat. Ezt a támogatási döntés kézhezvétele utáni 90 napon belül kell megtennie, miután pedig a kijelölték, hogy mely ajánlattevőkkel tárgyalnak, további kilencven napon belül a végleges ajánlatokról is döntenie kell a testületnek. Az eredeti ütemterv szerint a végleges döntésnek február 28-áig kellett volna megszületnie.
Az előzetes számok alapján a Gyulahús tavaly is nyereséges volt. Nettó árbevétele a 2020-as 7,66 milliárd forintról 8,3 milliárdra nőtt. Ezen belül a belföldi értékesítése mintegy 2 százalékkal bővült, exportja pedig – amely a forgalom 20 százalékát tette ki – bő 40 százalékkal: 1,1 milliárdról 1,6 milliárd forintra.
Az ügyvezető felidézte, hogy tavaly arculatot váltott a cég, csomagolását pedig környezetkímélőbbé tette, ma a korábbinál 20 százalékkal kevesebb műanyagot használnak. Tavasszal több kisebb beruházást adnak majd át, amelyek növelik a Gyulahús energetikai hatékonyságát.
Daka Zsolt a VG kérdésére elmondta, hogy az általuk alapanyagként megvásárolt sertéshúsnak csupán a 35-40 százaléka származik hazai termelésből. Ennek az is oka, hogy a szárazáru-előállításhoz jellemzően nagy súlyú sertésre van szükség, amelyből azonban arányaiban még kevésbé láthatók el a magyarországi feldolgozók az itthoni sertésállományból.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.