BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Minden évszak a kertészek ellen dolgozott

A hatalmas terméskiesések mellett extrém költségnövekedések is sújtották, illetve sújtják a zöldség- és gyümölcstermelőket, akik közül sokaknak a túlélés a tét.

Az elmúlt évben is nagyban nehezítette az időjárás a zöldség-gyümölcs termelők helyzetét: a 2020–2021-es tél az egyre inkább szokásoshoz hasonlóan enyhe volt, ami a kártevők gyérülését akadályozta, illetve a gyümölcsfák az enyhe január-február miatt túl korán kezdték meg életműködésüket. Megindult a rügyduzzadás és rügypattanás, túl korai, ráadásul a hűvös miatt elhúzódó volt a virágzás, ami eleve fokozta a fagykárok mértékét és kockázatát – áll a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet összefoglalójában. Súlyosbította a helyzetet, hogy extrém hűvös tavasz köszöntött be, és a március-áprilisi időszakban több hullámban érkező tavaszi fagyok is nagy károkat okoztak:

a gyümölcsfajok többségénél 30-50 százalékos terméskiesést eredményeztek, de a kajszi és őszibarack esetében a termésveszteség mértéke elérte a 70-80 százalékot is.

A hűvös tavasz vontatott kezdeti növekedést eredményezett a korán vetett vagy palántázott zöldségek esetében is, a fényhiány viszont nagyon kedvezőtlenül hatott még a fóliás és üvegházi kultúrák tavaszi fejlődésére és terméshozására is.

Tavaly ugyan elmaradtak az előző három évre jellemző május-júniusi extrém esőzések, ugyanakkor a nyár június elejétől kezdve extrém meleg és aszályos volt, ami minden zöldség-gyümölcs kultúra esetében további érdemi mennyiségi vagy minőségi veszteséget okozott. Még az öntözött kultúrákban is tapasztalható volt 5-15 százalék közötti termésdepresszió, ami elsősorban a kisebb termésméretben öltött testet, az öntözetlen kultúrák viszont sokkal jelentősebb mértékben megsínylették a száraz, meleg nyarat.

A gyümölcsök szürete mintegy két hét csúszással kezdődött a hűvös tavasz miatt, majd betakarítási időszakban a rendkívül meleg június-július miatt felgyorsult az érés és kisebb vagy nagyobb mértékben összetorlódott a szezon. Számos zöldségfaj esetében tapasztalható volt ugyanez a jelenség, különösen a zöldborsószezon torlódott össze (a szokásos mintegy 30 napról 18-20 napra csökkent a szezon), de a dinnyetermesztők életét is megnehezítette a késői és vontatott szezonkezdet után rohamosan felgyorsuló érés és az ezzel járó felhalmozódó készletek.

A munkaerőhiány és a munkabérek évi 10-15 százalékos emelkedése már nem újkeletű, ebben az évben is nehezítette a munkát, és az extrém mértékű műtrágya- és a növényvédőszer-áremelkedés is pluszterhet jelentett a termelőknek.

A nyáron extrém növekedésnek indult az elektromosenergia- és a gázár komoly nehézséget jelentett elsősorban a folyamatos klimatizálást alkalmazó gombatermesztőknek, a hajtatókertészeknek, a feldolgozóiparnak és a hűtőtárolást végző logisztikai egységeknek.

A zöldség-gyümölcs fogyasztás az utóbbi tíz évben enyhe, de folyamatos növekedést mutatott. Ez a növekedés az elmúlt két évben – részben a Covid-járvány, részben az időjárási káresemények miatti kínálathiány okozta magas árak miatt – megtorpant, egyes zöldségek, gyümölcsök fogyasztása pedig egyenesen visszaesett.

Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

Ezek a tényezők jelentősen emelték a termelés költségeit, ágazatonként nagyon változó, de

összességében 15-25 százalék közötti mértékben.

Ráadásul 2022-ben hasonló vagy akár ennél is nagyobb mértékű, további költségnövekedésre lehet számítani. Ez az egy hektárra vetített költségre igaz, a kilogrammonkénti önköltség-növekedésébe mindezeken túlmenően még belejátszanak a termésveszteségek is.

A piac viszont csak részben hajlandó áremelés formájában lenyelni a költségnövekedést. Ezt nem feltétlenül vagy nemcsak a kicsik fogják megsínyleni, hanem a nem kellően tőkeerős, és/vagy nem kellően hatékonyan termelő vállalkozások is. A tőkeerős és magas színvonalon gazdálkodóknak tőkeellátottságuk és/vagy hatékonyságuk miatt vannak tartalékaik, hogy e negatív hatásokat ellensúlyozzák, de értelemszerűen ők sem képesek erre több éven keresztül, hosszú távon.

Zöldség: közepes, gyümölcs: gyenge

A zöldség-gyümölcs ágazatban összesen mintegy 30-40 zöldség-gyümölcs fajjal folytatunk termelést, és szinte minden faj esetében más volt a termés, más volt a piaci helyzet, így egyetemlegesen egy ilyen összetett ágazatot értékelni a termés és a gazdálkodási eredmény szintjén nehéz. Ágazati átlagban azt lehet mondani, hogy a zöldségtermesztők közepes, míg a gyümölcstermesztők gyenge-közepes évet zártak. A gazdálkodás eredménye a különböző zöldség- és gyümölcsfajok esetében eltérően alakul, és érdemi különbség van ugyanazon fajon belül a friss piaci termék és a feldolgozóipari alapanyag jövedelmezősége között, sőt nagyon nagy a szórás az egyes vállalkozások között is. 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.