BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy évtized, plusz tíz kiló az egy főre jutó sertéshúsfogyasztásban

A sertéshús fogyasztását növelő kampányt indított el az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Magyar Húsiparosok Szövetsége. A tíz éve tartó program eredményeként több disznóhúst eszünk.

A sertéságazat jelenleg is különleges kihívásokkal szembesül, hiszen a gazdasági környezet rendkívül gyorsan változik – közölte a kampányt ismertető rendezvényen Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára. 

Az agrártárca ezért idén többek között a 18 milliárd forintos állatjóléti támogatás mellett kétmilliárd forint értékű válságtámogatási csomaggal, valamint egy egyszeri, 2,5 milliárd forintos támogatással is segítette a sertéstartókat.

 A mezőgazdasági szereplők likviditásának elősegítése érdekében hitelmoratóriumot és kamatsapkát is bevezettek – tette hozzá. 

20211207, BudapestBudapesti Karácsonyi Vásár, Vörösmarty tér Adventi vásárképen: malacsült sült hús malac (4100,- forint 30dkg szelet) Szakács Gyöngyvér szakács
Fotó: Knap Zoltán / Bors

Talán még soha nem volt ekkora szükség az összefogásra, hiszen a gazdasági körülmények hatására a sertéstartók mellett a fogyasztók helyzete is jóval nehezebbé vált az utóbbi időben – emelte ki Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese. 

Az energiaár-robbanás következtében fellépő általános inflációs nyomás keresleti sokkot idéz elő a fogyasztásban, amit mindannyian érzünk a saját bőrünkön. 

Keveslik az állategészségügyi támogatásokat a tenyésztők – veszélybe kerülhet a versenyképességük

Kétmilliárd forinttal csökkenne jövőre az idén már felfüggesztett állategészségügyi támogatási keret, emiatt az állattenyésztők tiltakoznak.

Ennek ellenére szép eredménynek könyvelhetjük el, hogy 

a kampány tízéves időtartama alatt az egy főre jutó sertéshúsfogyasztás tíz kilogrammal nőtt Magyarországon, a készítményekkel együtt mára eléri az egy főre számított évi 33 kilogrammos értéket.

A mostani kampány legfőbb célja, hogy a karácsonyi bevásárláskor és a menü összeállításakor is a magyar sertéshús választására ösztönözze a fogyasztókat. 

Rendkívül nehéz helyzetben van a magyar sertéshúságazat – mondta Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. Két vírus, a Covid–19 és az afrikai sertéspestis (ASP), majd az orosz–ukrán háború is szélsőséges hullámzást idéz elő a piacon, nehezítve a sertéstenyésztők és -feldolgozók életét. A takarmány és az energiahordozók árának növekedése nagyban megemelte az ágazat szereplőinek önköltségét, ezzel pedig a húsok és húskészítmények árát is. Az elnök kiemelte, hogy 

a karácsony közeledtével minden évben emelkedik a sertéshús fogyasztása. 

Arra kérte a fogyasztókat, hogy a nehézségek ellenére idén is keressék a megbízható forrásból érkező, kiváló minőségben előállított magyar sertéshúst és -készítményeket, ezzel is segítve az ágazatot. A jelenlegi szabályozás szerint a termékeken már köteles a kereskedő feltüntetni a hús eredetét kiírva, vagy zászlóval, így a fogyasztók könnyen meg tudják állapítani, honnan származik az általuk választott tőkehús.

Átlagosan 47 ezer forint kerül az idén a magyar karácsonyfák alá

Az egyik hitelintézet felmérése szerint átlagosan százezer forintot készülnek költeni az ünnepi kiadásokra idehaza.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.