A sertéságazat jelenleg is különleges kihívásokkal szembesül, hiszen a gazdasági környezet rendkívül gyorsan változik – közölte a kampányt ismertető rendezvényen Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára.
Az agrártárca ezért idén többek között a 18 milliárd forintos állatjóléti támogatás mellett kétmilliárd forint értékű válságtámogatási csomaggal, valamint egy egyszeri, 2,5 milliárd forintos támogatással is segítette a sertéstartókat.
A mezőgazdasági szereplők likviditásának elősegítése érdekében hitelmoratóriumot és kamatsapkát is bevezettek – tette hozzá.
Talán még soha nem volt ekkora szükség az összefogásra, hiszen a gazdasági körülmények hatására a sertéstartók mellett a fogyasztók helyzete is jóval nehezebbé vált az utóbbi időben – emelte ki Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese.
Az energiaár-robbanás következtében fellépő általános inflációs nyomás keresleti sokkot idéz elő a fogyasztásban, amit mindannyian érzünk a saját bőrünkön.
Keveslik az állategészségügyi támogatásokat a tenyésztők – veszélybe kerülhet a versenyképességükKétmilliárd forinttal csökkenne jövőre az idén már felfüggesztett állategészségügyi támogatási keret, emiatt az állattenyésztők tiltakoznak. |
Ennek ellenére szép eredménynek könyvelhetjük el, hogy
a kampány tízéves időtartama alatt az egy főre jutó sertéshúsfogyasztás tíz kilogrammal nőtt Magyarországon, a készítményekkel együtt mára eléri az egy főre számított évi 33 kilogrammos értéket.
A mostani kampány legfőbb célja, hogy a karácsonyi bevásárláskor és a menü összeállításakor is a magyar sertéshús választására ösztönözze a fogyasztókat.
Rendkívül nehéz helyzetben van a magyar sertéshúságazat – mondta Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. Két vírus, a Covid–19 és az afrikai sertéspestis (ASP), majd az orosz–ukrán háború is szélsőséges hullámzást idéz elő a piacon, nehezítve a sertéstenyésztők és -feldolgozók életét. A takarmány és az energiahordozók árának növekedése nagyban megemelte az ágazat szereplőinek önköltségét, ezzel pedig a húsok és húskészítmények árát is. Az elnök kiemelte, hogy
a karácsony közeledtével minden évben emelkedik a sertéshús fogyasztása.
Arra kérte a fogyasztókat, hogy a nehézségek ellenére idén is keressék a megbízható forrásból érkező, kiváló minőségben előállított magyar sertéshúst és -készítményeket, ezzel is segítve az ágazatot. A jelenlegi szabályozás szerint a termékeken már köteles a kereskedő feltüntetni a hús eredetét kiírva, vagy zászlóval, így a fogyasztók könnyen meg tudják állapítani, honnan származik az általuk választott tőkehús.
Átlagosan 47 ezer forint kerül az idén a magyar karácsonyfák aláAz egyik hitelintézet felmérése szerint átlagosan százezer forintot készülnek költeni az ünnepi kiadásokra idehaza. |
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.