A tavaly betakarított 64 ezer tonnás meggytermésnél 15-20 százalékkal kisebb lehet az idei Magyarországon – írja a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács csütörtöki közleményében.
A tájékoztatás szerint a termés fajtánként és termesztőkörzetenként vegyes, ezért az előrejelzés még kissé bizonytalan. Azonban
a várható csökkenés okaként kiemelték a tavalyi aszályt, mondván, hiába virágoztak jól a fák, a szárazság miatt gyengült a kondíciójuk,
termékenyülőképességük. Tíz-húsz százalékuk ki is száradt, öntözött ültetvényekből is érkeztek bejelentések számottevő pusztulásról.
Hozzátették, hogy a tavaszi fagy sem tett jót a meggynek, az időjárás kritikus időszakban volt hűvös, szeles, fényszegény, akadályozta a méhek járását, rontva a beporzást és a termékenyülést. Emiatt sok virágból nem kötődött gyümölcs, és a sok csapadék miatti fertőzés is növelte a termésveszteséget.
Ugyanakkor az első korai főfajta, az érdi bőtermő jó termést adhat. A cigánymeggy mindenhol nagyon gyengén teljesít, általában a debreceni bőtermő is, a többi fürtös meggy pedig térségenként nagyon eltérő. Azonban a minőség a szervezet értékelése szerint jó lehet a bőséges csapadéknak köszönhetően, ám a fertőzések még okozhatnak problémákat, akár a betakarítás időszakában is. A konzervipar körülbelül egy hét múlva kezdi a feldolgozási időszakot, a szüret nagyobb tömegben a jövő hét végén kezdődhet.
Az infláció nyomot hagyott a meggyfogyasztáson is: Európa-szerte 10-20 százalékkal csökkent,
ezért mind a léiparban, mind a konzerv- és hűtőiparban ennyivel nagyobb készletek maradtak meg tavalyról. A kereslet várhatóan a következő egy évben is mérsékelt lesz belföldön és külföldön is, ezért várhatóan a feldolgozás is visszaesik a terméktanács várakozása szerint.
Lengyelországban, vagyis a legnagyobb termelőnél kissé gyenge, de a tavalyival közel azonos termés várható a tájékoztatás szerint, ahogy Szerbiában sem számolnak visszaeséssel, Németországban és Nyugat-Európában viszont 10-20 százalékos lehet a csökkenés.
A közlemény ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a magyar meggy 60-70 százalékát a konzervipar hasznosítja, de a belföldi befőttgyártók szervezettsége nem megfelelő, így nem tudnak jó áron értékesíteni külföldön, a nagy német vevők a tavalyinál nem is hajlandók többet fizetni. Az előállítási költség ugyanakkor nőtt a befőttesüveg, az energia, a munkabér és más összetevők drágulása miatt, és a meggytermesztés is 30–50 százalékkal többe kerül, mint két-három éve, miközben a felvásárlási ár nem változott.
Ezért a FruitVeb úgy gondolja, hogy a termelők és a feldolgozók helyzete nem lesz könnyebb.
Ha nem tudják a költségeiket érvényesíteni az árakban, annak hosszabb távon súlyos következményei lehetnek a magyar meggyre.
A FruitVeb adatai szerint Magyarországon a tavalyi termésből a konzervipar 31,7 ezer tonna, a léipar 7,9 ezer tonna, a hűtőipar 7,5 ezer tonna meggyet hasznosított. Külföldre 9,4 ezer tonna jutott, egyéb célokra 7,5 ezer tonna. A betakarított mennyiségen felül 3 ezer tonna nem került piacra, tehát 67 ezer tonna termett 2022-ben belföldön, míg 2021-ben 62,2 ezer tonna, 2020-ban pedig 59,5 ezer tonna.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.