Egyre több sajtot, fejenként évente immár csaknem 23 kilogrammot esznek a svájciak, de a híres svájci sajt csillaga viszont éppen ellenkezőleg, leáldozóban van. Emiatt is fordulhatott elő, hogy a történelem során 2023-ban először nettó importőrré vált Svájc sajtok terén, azaz több tejterméket vásárolnak külföldről, mint amennyit az ország kifelé értékesít.
A híres svájci sajtkészítés hanyatlása szakértők szerint már az 1990-es években elkezdődött, amikor feloldottak több korábbi törvényt is a sajtpiaccal kapcsolatban.
Ennek köszönhetően a hazai piaci részesedés jelentősen zsugorodott, a megnövekedő fogyasztást pedig már nem tudja fedezni.
A Le Temps című genfi újságnak nyilatkozó tejipari elnök, Boris Beuret szerint a tejgazdaságok kétszer gyorsabban tűnnek el az országból, mint más mezőgazdasági termelők, a jelenlegi szabályozás mellett ugyanis már nem éri meg teheneket tartani, hiszen a felvásárlói árak köszönő viszonyban sincsenek a megugrott költségekkel. Márpedig tej nélkül sajtot sem lehet csinálni.
Az ágazatban dolgozók ezért mielőbb változásokat sürgetnek, hogy fennmaradhasson a svájci sajtok gyártása.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.