A magyarországi szamóca érése körülbelül két héttel előrébb jár a szokásosnál, és a napokban már tömegesen jelent meg a piacon a magyar eper – mondta a Világgazdaságnak Kocsis Márton, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai referense. Ez a két hét a Budapesti Nagybani Piacon jól látszik: nagyjából minden egyes szezonban ugyanolyan az árak lefutása, amit ha görbén ábrázolunk, jól látszik, hogy most ez a görbe el van tolódva, időben két héttel előrébb. Vagyis tavaly ugyanebben az időszakban a magyar eper ára magasabb volt, mint most, és éppen annyival volt drágább, mint két hete.
Van azért különbség is: most kicsit bedugult a piac, sok áru érkezett, a meleg idő és a korábbi érés következtében berobbant az eperszezon. A szamócatermelők imái mindig azzal kezdődnek, hogy csak szép lassan melegedjen fel az idő – mondta Kocsis. Szerinte idén ez most annyiban jött be, hogy volt egy áprilisi hűvösebb időszak, ami pedig megakadályozta a legrosszabbat, vagyis azt, hogy a szabadföldi áru úgy előresiet, hogy rácsúszik a fóliás eperre. Vannak bajok, de ezt azért sikerült elkerülni – tette hozzá.
A FruitVeB referense az egyik ilyen, bajt okozó tényezőként említette, hogy a görög áru korábban jelent meg a piacokon, mint szokott. Ez önmagában még inkább a spanyoloknak okozott gondot, akiknél egyre többen állnak át az extra korai szamóca termelésére, így a görög eper idő előtti megjelenése az ő piacaikat rombolta. Közben a spanyol áru kikopott a piacról, a görög viszont nemcsak korábban jelent meg, hanem a szokásosnál tovább kitart, ami már a magyar termelők számára sem örömforrás. Ezek így együtt pedig azt hozták a piacon, hogy
a magyar és az import eper árának kiegyenlítődése a normál években szokásos május vége helyett gyakorlatilag már most bekövetkezett.
Közben az is megfigyelhető, hogy Romániából is érkezett rengeteg áru, de megjelentek a magyar piacon az Ukrajnából és Szerbiából származó tételek is. A szamócára Romániában inkább a nagyvárosok környékén van kereslet, a szamócatermő vidék pedig a magyar határ közelében van. Bukarest onnan messzebb van, mint a magyar piac, ezért a román termelők inkább áthozzák Magyarországra az epret, Debrecen, Nyíregyháza és még Szeged környékére is, mégpedig a hazai termelők számára elég elkeserítő árakon – fogalmazott Kocsis Márton. Ha egyszerre nagyobb mennyiséget hoznak, akkor az mindig gondot szokott okozni – tette hozzá.
Érdekes sajátossága az eperpiacnak, hogy a héten belül is vannak jellemző árhullámzások.
Hétfőn általában többnapi szedés jön be, akkor olcsóbb a gyümölcs, pénteken pedig fölfelé megy az ára, mert akkor már jellemzően már kevesebb áru érkezik. Pénteken délután pedig ismét lefelé megy az ár a nagybanin, mert akinek addig nem sikerült eladnia, szabadul tőle, hogy ne kelljen hazavinnie
– írta le a heti áralakulást.
Most egyébként minőségi besorolástól függően 1200-1400 forint egy kiló eper ára a nagybanin, míg április végén 1800-2000 forintot is elkértek az első osztályú eperért. Az árcsökkenés már a fogyasztói árakban is látszik: az agglomerációban egy hete még 2200-2500 forint körüli árakon kínált szamóca ára szerda reggel 1500 forint körül alakult a helyi zöldségeseknél.
A fogyasztóknak az árak mellett fontos a minőség is, idén pedig azzal nincs gond. Nem volt többnapos eső, amiben elrohadhattak volna a gyümölcsök, az áprilisi lehűlés idején hullott csapadék ilyen szempontból nem okozott gondot. Néhol ugyan „megcsipkedte” a fagy a szamócát – van, ahol ki sem nyitott emiatt a „Szedd magad!” akciókra berendezkedett eperföld –, de alapvetően megúszták a fagyot idén a szamócatermelők. Nem úgy, mint a lengyelek, akiknél a nagy termesztő körzetekben több napon át mínusz 5 fokos éjszakai fagyok is előfordultak.
Itt a magyar eper, beindultak a „Szedd magad!” akciókA hét második felében már nagyobb mennyiségben kerül a piacra a szabadföldi eper. |
Tavaly egyébként a hivatalos – a területalapú támogatások igénylése alapján számolt – szamócatermő terület 656 hektár volt, ami idén biztosan nem csökkent, sőt, valószínűleg nőtt. A területbővülés mér trendnek is tekinthető, hiszen három éve még a tavalyi területnél száz hektárral kisebbet mutatott ki a hivatalos statisztika. Sokan termelnek epret a támogatási küszöb alatti parcellákon is, így a tényleges termőterület a jelzettnél nagyobb.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.