BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olcsó lengyel cseresznyedömpingre kell készülni

Alacsony árakkal nyitott május végén a cseresznyeszezon. Szakértők szerint az árak alakulása nagyon hasonlít arra, ami a szamóca piacán történik.

Elmarad a tavalyi szezonnyitó árszinttől az idei cseresznye átlagára, még annak ellenére is, hogy jó termés nem várható. Május második dekádja végén megjelentek a piacokon az első lengyel gyümölcsösökből származó cseresznyetételek – írta a FruitVeB.

New,Harvest,Of,Fresh,Ripe,Red,Sweet,Cherry,,Street,Market
Cseresznye / Fotó: Shutterstock

A termelők szempontjából rossz hír, hogy már a korai cseresznyék árai is kifejezetten alacsonyak, ami nem jelent jó kilátásokat a szezon további részére. 

Piaci szakértők szerint az árak alakulása nagyon hasonlít arra, ami a szamóca piacán történik, tehát annak ellenére, hogy a virágzás és a kötődés környéki kedvezőtlen időjárási körülmények miatt egyáltalán nem várható jó termés, mégis olcsó marad a gyümölcs.

Jelenleg a nagybani piacokon a korai rivan cseresznyefajta ára 10–16 zloty per kilogramm (900–1450 forint) között alakul, a legjellemzőbb ársáv a 10–13 zloty (900–1175 forint) közötti tartomány. Ez katasztrofálisan alacsonynak számít, hiszen 2023-ban a korai cseresznye a 20 zloty er kilogramm (1810 forint) körüli szintről indult. A mostani árak a tavalyi évben június első hetének végén, két évvel ezelőtt pedig június 10. körül voltak jellemzők. 

Korábban a Világgazdaság megírta, hogy a földközi-tengeri országokban máris érik a közkedvelt piros gyümölcs. A cseresznye megérkezett az északabbi régió piaci asztalaira is, Romániába egy-két héttel már korábban is, mint tavaly, az árától azonban felszaladnak a szemöldökök, és csukva marad a legtöbb pénztárca. Ami az árakat illeti, szomszédunkban az élelmes kereskedők azzal csábítják a vevőket, hogy nem kell többet fizetni az idén hamarabb érkezett korai importcseresznyéért, mint tavaly a szezon kezdetén, azaz május elején. Az Adevarul napilap azonban úgy találta, hogy nem egészen ez a helyzet, és az árak nyomán tátva maradnak a szájak. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.