BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bajt sejtenek és irányváltást várnak Brüsszeltől a V4-országok agrárkamarái

Radikális változásra van szükség az Európai Unió agrárpolitikájában, ellenkező esetben kilátástalan helyzetbe kerül az unió agráriuma – hangsúlyozzák tanácskozásuk utáni közleményükben a V4-országok agrárkamarái.

Az orosz–ukrán háború folytatódásával továbbra is kiszámíthatatlan körülményekkel és megélhetési nehézségekkel néznek szembe az európai gazdálkodók. A visegrádi csoport agrárkamaráinak legutóbbi tanácskozásán megállapították, hogy a termelési költségek jócskán megemelkedtek, a kis- és közepes gazdaságok komoly egzisztenciális problémákkal küzdenek, miközben ellenőrizetlenül előállított ukrán és más harmadik országbeli áruk lepik el az uniós piacokat. A cseh, a lengyel, a szlovák és a magyar agrárkamarák vezetői szerint a gazdáknak égető szükségük van a jelentős mértékű és gyors segítségre, az Európai Bizottság részéről elengedhetetlen a Közös Agrárpolitika válságtartalékainak aktiválása. A gazdálkodók türelme elfogyott, az agráriumnak az EU politikájának fókuszába kell kerülnie, stratégiai jelentőségénél fogva kiemelten kell kezelni.

Záhony, 2023. szeptember 17.Traktorok az ukrán gabona behozatali tilalmát eltörlő, szeptember 15-én meghozott brüsszeli döntés ellen tartott gazdatüntetésen a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhely közelében 2023. szeptember 17-én. A demonstrációt a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezte.MTI/Balázs AttilaZáhony, 2023. szeptember 17.Traktorok az ukrán gabona behozatali tilalmát eltörlő, szeptember 15-én meghozott brüsszeli döntés ellen tartott gazdatüntetésen a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhely közelében 2023. szeptember 17-én. Közös agrárpolitika A demonstrációt a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezte.MTI/Balázs Attila
A magyar gazdák tavaly szeptemberben a záhonyi határon tüntettek az ukrán termékek akadálytalan beáramlását lehetővé tevő brüsszeli döntés ellen / Fotó: Balázs Attila / MTI

A V4-agrárkamarák hangsúlyozzák: az Európai Zöldmegállapodás jelenlegi formájában és ütemezésében komoly negatív hatással van az agrárium versenyképességére. 

Míg a tagállamok nagyjából ugyanannyi támogatást kapnak, mint 2014-ben, a gazdálkodók a termelési költségek növekedésével, a piacok ellehetetlenülésével, a lakosság vásárlóerejének csökkenésével is szembesülnek.

Ezen nehézségek közepette nem lehet átállni a még fenntarthatóbb termelésre. Az Ukrajnával folytatott csatlakozási tárgyalásokat pedig meg kell előznie egy részletes elemzésnek a csatlakozás agráriumra és az EU nemzetközi kereskedelemben elfoglalt helyzetére gyakorolt hatásáról.

Az állati eredetű élelmiszerek elnevezésének védelme is fontos téma volt, mivel az EU-ban egyre nagyobb a gazdálkodók, élelmiszer-termelők elégedetlensége a növényi eredetű élelmiszerek címkézésével kapcsolatban. A V4-ek szorgalmazzák az uniós szintű védelmet nemcsak a tej és a tejtermékek, hanem más állati eredetű élelmiszerek (például hús, húskészítmények, hal, tojás, méz) esetében is. Cél, hogy a növényi termékek címkézése ne vezesse félre a fogyasztókat azok tápértékét illetően.

Győrffy Balázs: a legnagyobb baj, hogy politikai támogatást kapott a sötétzöld gondolkodás

Az európai parlamenti többség és az Európai Bizottság előre láthatta, hogy az az irány, amelyet követ, zsákutcába viszi az uniós agráriumot, csak azzal nem számoltak, hogy a gazdálkodók a sarkukra fognak állni – mondta a Világgazdaságnak adott interjújában Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, a Fidesz európai parlamenti képviselőjelöltje.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.