BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A csirke és a sertés uralta a vágóhidakat

A szarvasmarhák és a juhok vágása csökkent, a hazai húsfeldolgozás két meghatározó alapanyagáé, a disznóé és a csirkéé viszont nőtt az első negyedévben. A sertés jövőbeni termelésére nézve biztató, hogy nőtt az anyakocák száma, illetve hogy közülük kevesebb végezte vágóhídon.

Szarvasmarhából 18,5 ezer darabot vágtak le 2024 első negyedévében, 13,5 százalékkal kevesebbet, mint az előző év hasonló időszakában. A levágott szarvasmarhák 61 százaléka tehén, 20 százaléka bika volt. A tehenek vágása 17 százalékkal, a bikáké 1,5, az üszők vágása pedig 20,7 százalékkal csökkent a darabszám alapján 2024 első negyedévében az egy évvel korábbihoz képest – közölte első negyedéves vágóhídi jelentésében az Agrárközgazdasági Intézet.

20150107 SzegedTermelés a Pick Szeged Rt. Szabadkai úti üzemében 2014. december 2-án. ( sertés, vágóhíd, Pick téliszalámi, csomagolás, hús feldolgozás, hentes, disznó, malac, élelmiszer, Bónafarm Zrt, munka, munkás, hús ár )
Több sertés végezte vágóhídon / Fotó: Székelyhidi Balázs / Mediaworks

Az élő szarvasmarha importja az első két hónapban erőteljesebben nőtt az exporténál, de az utóbbi így is jóval meghaladta a behozatalt. A KSH adatai alapján ugyanis a kivitel 14,3 százalékkal nőtt, és több mint 11 ezer tonna volt, míg az élő marha importja 48 százalékkal bővülve 4 ezer tonna volt. Az élőmarha-export főként Koszovóba, Horvátországba és Ausztriába irányult, míg az -import elsősorban Olaszországból, Dániából és Németországból érkezett.

Folytatódott a szarvasmarhalétszám csökkenése: az összlétszám 862 ezer darab volt tavaly december 1-jén, ami azt jelenti, hogy az állomány egy év alatt 23,2 ezer darabbal, 2023 júniusa óta pedig közel 14 ezerrel csökkent. A tehenek száma 403 ezer volt 2023. december 1-jén, 15 ezerrel, 3,6 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Nőtt a sertés exportja is

Bővült viszont a sertésvágás: a magyarországi vágóhidakon 1,16 millió sertést vágtak le az idei első negyedévben, ami 67 ezer darabos, 6,2 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A hazai sertésállomány korábbi csökkenése tavaly megállt, és ennek a trendnek a fennmaradására utal, hogy a sertésvágáson belül az anyakocák vágása az előző év első negyedévi 15,6 ezerről – csaknem 6 százalékkal – 14,7 ezer darabra csökkent az idei első három hónapban.

Az élő sertés kivitelének mennyisége az első két hónapban 71, az import pedig 13 százalékkal bővült, az export 6 ezer, az import ennek éppen a duplája, 12 ezer tonna volt. Élő sertés főként 

  • Szlovákiából, 
  • Horvátországból és 
  • Németországból érkezett, 
    a kivitel nagyrészt 
  • Romániába, 
  • Ausztriába és 
  • Albániába irányult.

A 2023. december 1-jei sertésállomány 2,61 millió darab volt, amivel az állomány nagysága – szembemenve az európai trenddel – közel 50 ezer darabbal, 1,9 százalékkal haladta meg a 2022. decemberi létszámot, míg a 2023. júniusit 48 ezerrel múlta felül. Az anyakocák száma 153,9 ezer volt 2023 decemberében, ez pedig egy év alatt 4 százalékos, 6,1 ezer darabos bővülés.

Juhból ugyanakkor csak 9,9 ezer darabot vágtak le a magyarországi vágóhidakon az idei első negyedévben, ami éves alapon közel 10 százalékos visszaesés. A juhállomány 907,1 ezer darab volt tavaly december 1-jén, vagyis 35,4 ezerrel, 4,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi létszámhoz képest. Az anyajuhok száma 2023 decemberében 694 ezer volt, azaz gyakorlatilag megegyezett az egy évvel korábbi értékkel.

A számokra is hat a madárinfluenza

Nagyot nőtt a baromfivágások száma, 58,3 millió állat került a vágóhidakra, 13,2 százalékkal több, mint az előző év első negyedében. A baromfi túlnyomó részét – darabszám alapján a 81 százalékát – a csirke tette ki, amelyből 47,3 milliót vágtak, vagyis 8,6 százalékkal növekedett ez az érték az egy évvel korábbihoz képest. A madárinfluenza okozta alacsony bázis az oka, hogy a vágókacsából vágott 8,8 millió darab 50,6 százalékos emelkedés, míg a 269 ezer levágott liba 14,5 százalékos bővülés. A pulykaág ugyanakkor továbbra is lejtmenetben van: 1,2 millió darab került a vágóhidakra, 2,7 százalékkal kevesebb, mint az előző év hasonló időszakában. A baromfivágáson belül a kacsa számaránya 15, a pulykáé 2 százalék volt.

Madárinfluenza ide vagy oda, változatlanul a baromfihúsból fogy a legtöbb

Napjainkban a világszerte gondokat okozó madárinfluenza ellenére a baromfihús a legnagyobb mennyiségben termelt és fogyasztott húsféleség, és a világnépesség növekedésével az ágazat szerepe tovább erősödik.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.