BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
FRANCE - WHEAT HARVEST IN BRITTANY CENTER FINISTERE

Segélyért kiáltanak a francia gazdák - a baj akkora, hogy egész Európa beleremeghet

A sok eső miatt várhatóan Franciaországban az elmúlt negyven év leggyengébb búzatermése várható. A kevés és rossz minőségű búza miatt a francia gazdálkodók a kormányhoz fordultak segítségért.

Franciaországban az elmúlt 40 év leggyengébb búzatermése várható, ami azért lényeges, mert ez az ország a legnagyobb gabonatermelő az Európai Unióban. Az Argus szerint a termelés 25,2 millió tonnára csökkenhet a 2024–2025-ös szezonban, ami 27 százalékos esés az elmúlt öt év átlagához képest.

FRANCE - WHEAT HARVEST IN BRITTANY CENTER FINISTERE
A sok eső miatt várhatóan Franciaországban az elmúlt 40 év leggyengébb búzatermése lesz.
A sok eső miatt Franciaországban várhatóan az elmúlt 40 év leggyengébb búzatermése lesz / Fotó: AFP

Miért lesz rossz búzatermés Franciaországban?

Az idei időjárás nem kedvezett a gabonanövénynek, Franciaországban sokszor esett az eső, és ritkán bújt elő a nap. Ráadásul a hűvösebb és nedvesebb időjárás kedvezett a betegségeknek, amelyek szintén befolyásolták a termés mennyiségét és minőségét.

A gyenge előrejelzések miatt a francia gazdálkodók pénzügyi támogatásért fordultak a kormányhoz.

Ilyen kevés termés 1983 óta nem volt, akkor 24,5 millió tonnát takarítottak be a gazdálkodók. Ezt a történelmi visszaesést az egész francia gabonaágazat megszenvedi. 

– mutatott rá Gautier Le Molgat, az Argus Media France igazgatója a Bloombergnek.

A franciaországi rossz kilátások és az oroszországi alacsonyabb termésmennyiség ellenére a chicagói tőzsdén jegyzett búza határidős árfolyama továbbra is az elmúlt négy év legalacsonyabb szintjéhez közelít, mivel az Egyesült Államokban bőséges készletek állnak rendelkezésre. 

A búza ára Párizsban májusban érte el a legmagasabb értéket az elmúlt egy évben, akkor a fagy és az eső csökkentette a készleteket. Az árak azóta folyamatosan esnek, így a párizsi árutőzsdén is alacsony a búza jegyzési ára – még.

 

Az időjárás csúnyán hátráltatta a gabonák megfelelő fejlődését egész Európában: míg északnyugaton sok volt az eső, addig keleten a szárazság és a hőség tizedeli a terményt.

Magyarországon a búza termésátlaga átlagos, azonban kevés a malmi minőségű termény.

A műtrágyán nem múlt, az időjárás babrált ki a búzatermesztőkkel

A tavalyihoz hasonlóan idén is kevés az étkezési minőségű búza, ami annak fényében meglepő, hogy most jóval több műtrágyát kapott a gabona. A szakértők ezt az évjárathatással magyarázzák, de az is igaz, hogy a termelőknek el kell felejteniük a nagy termőképességű fajtákat, helyettük a zord körülményekhez is alkalmazkodó gabonákat kell vetniük.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.