BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meredek lejtőre kerültek a kötvényalapok

Szinte minden pénzpiaci és kötvényalap hozama negatívvá vált az idén. Az árfolyamesés májusban az állampapírpiaci hozamok emelkedésével párhuzamosan felgyorsult. A kilátások egyelőre bizonytalanok.

Az idén végképp negatívba fordult a hazai pénzpiaci és kötvényalapok hozama. Májusban pedig különösen rosszra fordult a helyzet, ahogy ugyanis a hazai állampapírok hozama emelkedni kezdett, úgy esett az ilyen konstrukciók árfolyama. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint a hosszú kötvények árfolyamát mérő MAX index az idén csaknem 2,5 százalékot esett, de még a rövidek árfolyamát követő RMAX is csökkent egy keveset, ennek az esésnek a zöme az utolsó három-négy hétben következett be.

Már alig találni olyan pénzpiaci és likviditási alapot, amely az elmúlt egy évben pozitív hozamot ért el, az elmúlt három hónapban pedig a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint még rosszabbá vált a helyzet.

A hazai pénzpiaci alapok vagyona alig éri el a 600 milliárd forintot
Fotó: AFP

Korábban a cégek és a magánszemélyek is szívesen parkoltatták a pénzüket ilyen eszközökben, hiszen ezek az alapok általában egy napon belül visszaválthatók, és szerény hozamot is elértek. A fénykorban, körülbelül négy-öt évvel ezelőtt, az 1600 milliárd forintot is meghaladta a pénzpiaci alapok vagyona, most viszont alig éri el a 600 milliárdot. A magánszemélyek és a cégek is már inkább lekötetlen betétben tartják a likvid forrásaikat.

A kötvényalapoknál még rosszabb a helyzet. Ezek árfolyama – amióta a válságból történő kilábalás körülbelül kilenc évvel ezelőtt megkezdődött – folyamatosan emelkedett, a fordulat az idén jött el. A lakosság nagy kedvenceinek számító rövid kötvényalapok árfolyama az idén 0–2,6 százalékos mínuszba került, a legnagyobb hazai kötvényalap, a még mindig csaknem 220 milliárd forintot kezelő OTP Optima 0,65 százalékot esett az év eleje óta. A befektetőinek jó hír, hogy a pénzükre, ha legalább 90 napig nem veszik ki, tőkegaranciát vállalnak.

Elérkezett az az időszak, amikor megfordult a kötvénypiac globálisan és Magyarországon is

– magyarázza Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója, az Optima portfóliókezelője. A szakember számított arra, hogy emelkedni kezdenek a hozamok, és ilyen környezetben a kötvényalapok rosszul teljesítenek majd. A hozamok az év elején érték el a mélypontot, az OTP Alapkezelő azzal próbálta mérsékelni az esést, hogy a forint gyengülésére fogadott, az alacsony kamatkörnyezetben ugyanis borítékolható volt, hogy a hazai fizetőeszköz esni fog.

A hosszú kötvényalapok még rosszabbul teljesítenek az idén: 2–5 százalék között estek az év eleje óta. A helyzet pedig nem tudni, mikor változik meg. A piacokon sok a bizonytalanság – mondja Szalma. Nem kedvez a kötvényalapoknak a törökországi helyzet, amely kétségbeesett jegybanki intézkedésekhez vezethet a líra árfolyamának stabilizálása érdekében.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.