BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új célpontokat kereshetnek jövőre a befektetők

Bár idén nehéz évük van a feltörekvő piacoknak, az amerikai gazdaság várható lassulásával a befektetők 2019-ben ismét a magukra találó feltörekvő részvénypiacok felé fordulhatnak a Morgan Stanley jövő évi globális előrejelzése szerint.

A fejlődő gazdaságokban már jórészt véget ért a medvepiac, jövőre kedvezőre fordulhat a széljárás ezekben az országokban, a részvényárfolyamok felfelé indulhatnak, emiatt az amerikai pénzügyi intézet a feltörekvő piaci részvények felülsúlyozását javasolja, míg az amerikai részvények portfólión belüli alulsúlyozására biztatnak az amerikai pénzügyi cég szakértői – olvasható a CNBC beszámolójában.

2018-ban számos befektető fordult el a gyengélkedő feltörekvő piacoktól, többek között Argentínának és Törökországnak is súlyosbodó pénzügyi nehézségekkel kellett megküzdenie, ami befektetéseik eladására ösztönözte a térségbe invesztálókat. Ezzel párhuzamosan a csúcsra járó kötvényhozamok és az erősödő dollár miatt sokan inkább az Egyesült Államok piacain kerestek helyet pénzüknek.

Fotó: Bryan R. Smith/AFP

Amerika lassul, a feltörekvő piacok magukra találhatnak

A következő év azonban fordulatot hozhat, ha hihetünk a Morgan Stanley prognózisának, amely a feltörekvő gazdaságok stabil emelkedő teljesítményével és lassuló amerikai gazdasági növekedéssel számol a közeljövőben.

A banknál az Egyesült Államok GDP-növekedése a 2018-as 2,9 százalékról jövőre 2,3 százalékra, 2020-ra pedig 1,9 százalékra mérséklődik,

a lassulás pedig kedvezőtlenül érintheti a ma még jól teljesítő dollárt is, ami viszont éppen azoknak a feltörekvő országoknak hozhat könnyebbséget, melyek jelentős dolláralapú államadóssággal bírnak.

Utóbbi országok mellett szól, hogy a MS előrejelzése szerint a fejlődő piacok erőteljes növekedése a következő években is fennmarad.

A GDP-növekedés a 2018-as 4,8 százalékról csupán 4,7 százalékra mérséklődik 2019-ben, az azt követő évben pedig ismét 4,8 százalékkal bővül majd a feltörekvő gazdaságokban.

Brazíliában, Indiában, Lengyelországban érdemes nézelődni

A Morgan Stanley Brazíliát, Thaiföldet, Indonéziát, Indiát, Perut és Lengyelországot ajánlja a feltörekvő országok közül felülsúlyozásra. Ezzel szemben a mexikói, Fülöp-szigeteki, kolumbiai, görög és egyesült arab emirátusokbeli kitettséget érdemes csökkenteni.

A pénzügyi intézet előrejelzése szerint az értékalapú részvénybefektetések jövőre nagyobb hozammal kecsegtetnek, mint a növekedési papírok.

A feltörekvő országok között Indiát is érdemes felülsúlyozni a Morgan Stanley szerint
Fotó: Indranil Mukherjee/AFP

Az egyes szektorok közül

  • a pénzügyi,
  • a nyersanyag,
  • az energia és
  • a közszolgáltatások
  • jelenthetnek kedvező befektetési lehetőséget jövőre, míg a technológiai, egészségügyi és a fogyasztási cikkekkel foglalkozó cégekre negatív kilátást ad a Morgan Stanley.

    Kevesebb hitel, több készpénz

    A feltörekvő részvénypiacok kedvező kilátásai ellenére a MS nem túlzottan optimista a tőzsdei szektort illetően, az eszközosztályra csupán semleges kilátást ad 2019-re a pénzügyi intézet.

    Ennek oka részben

  • a világgazdaság lefelé mutató növekedési kockázatai,
  • a cégek várható nyereségének globális csökkenése,
  • de az emelkedő bérek és a finanszírozási költségek is limitálhatják a tőzsdei cégek növekedését.
  • Az államkötvényekre szintén csak semleges megítélést ad a Morgan Stanley, amely emellett a hitelviszonyt jelentő eszközök súlyának csökkentését, és a készpénz felhalmozásának növelését javasolja a befektetőknek.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.