Közeledhet a pénzügyi központi szerep

A kínai–magyar pénzügyi kapcsolatok erősítéséért utazott a Varga Mihály pénzügyminiszter vezette küldöttség Kínába – közölte a Világgazdasággal Balogh László helyettes államtitkár.

Varga Mihály pénzügyminiszter több meghívásnak is eleget tesz kétnapos kínai útján. Látogatást tesz például Liu Kun kínai pénzügyminiszternél, a magyar delegáció felkeresi a Bank of China és az Egy övezet, egy út kezdeményezés beruházásainak támogatására magyarországi képviselet nyitását tervező Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank (ICBC) képviselőit is – mondta a Világgazdaságnak a pénzügyi tárca helyettes államtitkára, a magyar szakminisztériumi küldöttség tagja.

Balogh László szerint a magyar–kínai bankközi pénzügyi kapcsolatok intenzíven fejlődnek.

Régi felvetés, hogy Budapest váljon Kelet-Közép-Európa pénzügyi központjává, s most úgy tűnik, hogy ennek lehetőségét egyes kínai kereskedelmi bankok komolyan mérlegelik.

A delegáció e bankokkal is egyeztet a terjeszkedés módjáról, optimális időzítéséről, illetve a terjeszkedésük mögött álló üzleti lehetőségekről.

Balogh László
Fotó: Kallus György / VG

Varga Mihály a Budapest–Belg­rád vasútvonalprojekt hitelezése kapcsán találkozik a kínai Eximbank vezetőivel is. Balogh László kiemelte, hogy Magyarország 2017 óta tagja a pekingi székhelyű, kínai kezdeményezésre létrehozott Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Banknak (AIIB) is, és a magyar cégek részt vehetnek ázsiai infrastrukturális, valamint az Ázsiát és Európát összekapcsoló beruházásokban.

A szoros kétoldalú együttműködés eredményeként azt várjuk, hogy érdemlegesen kibővülnek a magyar termékek és szolgáltatások piacra jutási és exportlehetőségei is

– tette hozzá.

Magyarországon eddig mintegy 4,5 milliárd dollárt fektettek be a kínai vállalatok. A magyar kormány 81 külföldi nagyvállalattal kötött stratégiai megállapodást, ebből hetet kínaiakkal.

Közéjük tartozik a Wanhua, amely megvásárolta a BorsodChemet, valamint a Huawei, amely Magyarországon gyártott termékekkel látja el egész Európát. „Ezek a befektetések már csaknem 15 ezer munkahelyet hoztak létre” – mondta a helyettes államtitkár, hozzátéve, hogy Kína Euró­pa több más piacán is jelen van.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.